BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre messzebb a választás - 2010 a Fidesz célja

Miközben Gyurcsány Ferenc hamarosan kitölt egy ciklust, hiszen közeledik miniszterelnökségének negyedik évfordulója, egyre valószínűbb, hogy kisebbségi kormánya sem kényszerül arra, hogy szabott ideje előtt fejezze be ténykedését - írja a Népszabadság

Vezető fideszes politikusok egymás után tesznek olyan nyilatkozatokat, melyek arra utalnak: a Fidesz 2010-es választásokkal számol. Kövér László július végén Balatonszárszón, az ifjúsági tagozat táborában azon véleményének adott hangot: nem nagyon van esély előre hozott választásokra, az SZDSZ ugyanis nem szeretné ezt.

A Fidesz alelnöke, Pokorni Zoltán a Hír TV Péntek 8 című műsorában arra a kérdésre, hogy "kiknek a táborát erősíti, azokét-e, akik azt mondják, hogy 2010-ben lesz Magyarországon legközelebb választás, vagy azokét, akik abban hisznek, hogy forró lehet az ősz, és utána egy érdekes tavasz lesz?", úgy válaszolt: stratégiát 2010-re kell csinálni, de persze minden taktikai lehetőséget meg kell ragadni, ha ilyen adódik.

Annak ellenére, hogy egyre elterjedtebb a jobboldalon a vélemény, hogy kitölti a ciklust a kisebbségi kormány, parlamenti források szerint előfordulhat, hogy ősszel a Fidesz kísérletet tesz a kormánybuktatásra, de legalábbis színvallásra kényszeríti az SZDSZ-t.



Erre a konstruktív bizalmatlansági indítvány lenne a legmegfelelőbb eszköz. A lap úgy tudja, ez a lehetőség felvetődött a 2006-os önkormányzati választások után a Fidesz elnökségi ülésén, és azt követően is, hogy az SZDSZ kilépett a koalícióból. Fideszes források szerint most azonban "komoly érvek szólnak egy ilyen lépés ellen". Nem elég ugyanis ehhez, hogy demonstrálják a Gyurcsány-kormány kisebbségbe szorulását.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke már határozottan jelezte, hogy egy ilyen konstruktív bizalmatlansági "kamikázeakcióban" a demokrata fórum nem kíván részt venni.

Liberális források szerint az SZDSZ biztosan nem fog bizalmatlansági indítvánnyal élni, de azt nem lehet megjósolni, mit lépnének, ha más megtenné. "Ez nehéz kérdés. Viszonylag kevés az esélye egy ilyen indítványnak, hiszen meg kell nevezni az új miniszterelnök-jelöltet és az új programot is, márpedig ilyen programot nem látunk" - nyilatkozta a lapnak Horn Gábor. .

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.