BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány lemond? "Brutális változás a korábbiakhoz képest"

A miniszterelnök az MR1 Kossuth Rádiónak adott interjút a kormány adórendszerrel kapcsolatos javaslatairól. Gyurcsány Ferenc szerint a program teljesítésével a mai 120 helyett 80 forintra csökken a 100 forintra jutó állami befizetés.

A miniszterelnök az MR1 műsorában kijelentette: az, hogy egyharmadával, százhúszról nyolcvanra csökken a száz forintra vetített állami befizetés nagysága, "áttörés, brutális változás lesz a korábbiakhoz képest." kijelentette: a lényeg, hogy ne kevesek fizessenek sok adót, hanem fordítva. Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott: a 300 milliárdos adómódosító csomaghoz két forrás áll rendelkezésre: 180 milliárd a költségvetésből származik majd, 100-120 milliárd pedig az adórendszer átalakításával gyűlik össze.

A javaslatok között szerepel, hogy a cégautó után semmilyen költséget nem lehetne elszámolni, ami a miniszterelnök szerint egyszerűsítené az APEH életét és véget vetne a "bújócskának", emellett 10 milliárd forintot bevételt hozna. Említésre került az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adójának emelése. Jelenleg húsz fő feletti vállalkozások esetében húsz emberenként egy csökkent munkaképességű dolgozót kell foglalkoztatni, illetve ellenkező esetben a nem foglalkoztatás után fizetni. Ezt az összeget a miniszterelnök a háromszorosára emelné, 50 milliárdos plusz bevételt szerezve az államnak.

A költségvetés tekintetében a miniszterelnök a 3.2 százalékos hiánycél fontosságát hangsúlyozta és emellett mérsékelt adócsökkentésre látott lehetőséget. Hangsúlyozta: az embereket érintő adókedvezményekhez nem nyúlnak, 2010-ben pedig csak a gazdaság fehéredéséből származó bevételeket fordítják adócsökkentésre, ennél többet nem, hiába a választási év.

Gyurcsány Ferenc azt is kijelentette, hogy lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.