BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi a "gyurcsányizmus" lényege – A kormány jövőjéről Török Gábor

Az elemző szerint 2004-ben egy tetterős, reformer miniszterelnök tetszett a baloldalnak, miután azonban a konfliktuskeresés népszerűtlenné tette, Gyurcsány Ferenc most saját korábbi politikájával megy szembe.

Török Gábor az Indexnek nyilatkozva elmondta: júliusban kizárólag a melegfelvonulás zavarta meg az állóvizet, nélküle teljes lett volna a politikai uborkaszezon. A Vision Consulting elemzője szerint bár előfordulhat, hogy valamilyen hirtelen bekövetkező esemény lépéskényszerbe hozza a pártokat, egyelőre úgy tűnik, a költségvetési szavazás lesz az "igazság pillanata".

A politológus a miniszterelnök helyzetét elemezve leszögezte: tagadhatatlan, hogy Gyurcsány Ferenc új színt vitt a baloldali politikába azzal, hogy szónoki képességeit az MSZP-n belül kamatoztatta. Török Gábor hozzátette: a miniszterelnök Medgyessyvel ellentétben nem naivan szemléli a pártján belül zajló eseményeket, hanem tudatosan él a karrierpolitika eszközeivel. A gyurcsányizmus lényege, hogy a baloldali-liberális keretrendszeren belül a miniszterelnök szinte bármilyen mondanivalót képes határozottan képviselni úgy, hogy eközben teljesen hagyományos hatalmi technikákat alkalmaz.

Mint mondta, a miniszterelnök 2004-ben liberális álláspontot képviselt a Vatikáni Szerződés ügyében és a melegkérdésben, most azonban ha nem is támogatja a monoki modellt, de nem is tiltakozik ellene. Mindez az elemző szerint azt jelenti, hogy liberális reformerből Gyurcsány Ferenc konzervatív szocialistává vált. Török Gábor szerint az MSZP eddigi gyakorlatából arra lehet következtetni, hogy a miniszterelnök nem marad hosszú távon a párt élén, ugyanakkor mellette szól, hogy eddig rendkívüli túlélőképességet mutatott. A jelenlegi folyamatok azt mutatják: Gyurcsány hosszú távon gondolkozik és mindenképpen a politikai színtéren szeretne maradni. Ehhez hozzátartozik egy esetleges ellenzéki vezető szerep az MSZP veresége esetén, illetve egy jövőbeni visszatérés miniszterelnökként.

A Fideszt illetően a politológus úgy vélekedett: az ellenzéki párt szempontjából rendkívül fontos, hogy egy választási győzelem után ne lehessen hazugsággal vádolni, ezért a jobboldalnak nem érdeke, hogy túl konkrét terveket fogalmazzon meg a jövőt illetően. Török Gábor szerint egy következő, Fideszes vezetésű kormány erőteljes fordulatot elsősorban a retorika és nem a tettek szintjén hozna. Vagyis nem valószínű, hogy egy működésképtelen "magyar modell" jön majd létre és a jelenlegi ellenzék kormányra kerülése esetén a konvergenciaprogram keretein belül maradna.

Összességében a Fidesszel a politikai logika kerülne hatalomra Magyarországon  jelentette ki Török Gábor. A párt pedig olyan választói koalíciókat akar kötni, amelyek meghaladják az egyszerű többséghez szükséges kritériumokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.