BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy elnök-vezérigazgató 344-szer keres többet, mint az átlagos dolgozó

Az amerikai nemzet nem engedheti meg többé azt az egyenlőtlenséget, amelyben egy átlagos amerikai elnök-vezérigazgató 344-szer nagyobb jövedelemre tesz szert, mint egy átlagos dolgozó

Semmiféle mentőcsomagot nem szabad megvalósítani, amíg az amerikai nemzet nem hoz létre szociális alkut a gazdagokkal - írja a Boston Globe című lap keddi számában azt követően, hogy a washingtoni képviselőház elvetette a 700 milliárd dolláros mentőövet, amely 2333 dollár összegű adót jelentene mindegyes amerikai férfi, nő és gyermek számára.

A nemzet nem engedheti meg többé azt az egyenlőtlenséget, amelyben egy átlagos amerikai elnök-vezérigazgató 344-szer nagyobb jövedelemre tesz szert, mint egy átlagos dolgozó - idézte az adatot a lap az Institute for Policy Studies tanulmányából.



Előbb az elnök-vezérigazgatók és az igazgatósági tagok fizessenek a mentőcsomagba, mielőtt az (egy főre jutó) 2333 dollárból egyetlen penny is kikerülne az amerikaiak zsebéből. A Boston Globe szerint több mint elégséges pénz van a pénzügyi elitnél ahhoz, hogy fizessenek a mentőcsomagért. Az Institute for Policy Studies ugyanis a múlt héten kiszámolta, ha az értékpapírokkal való tranzakcióknál minden 4 dollárnyi befektetés után egy pennyt fizetnének, ez 100 milliárd dollárt hozna a pénzügyminisztériumnak.

Az egyenként 10 millió dollárt meghaladó értékű háztartásokra kivetett maximum 3 százalékos vagyonadó további 300 milliárd dollárt jelentene. Arra az idei hírre reagálva pedig, hogy az amerikai nagyvállalatok kétharmada 1998-2005 között nem fizetett jövedelemadót, egy minimális vállalati jövedelemadó további 60 milliárd dollárt hozna.

És az előbb nevezett intézet szerint 50 százalékos adó kivetése az 5 millió dolláros fizetésekre, illetőleg 70 százalékos adó kivetése a 10 millió dolláros vagy ennél magasabb fizetésekre - addig, amíg a mentőcsomag hatálya le nem jár - további 105 milliárd dollárt eredményezne. További csaknem 300 milliárd dollárt hozna a külföldi adóparadicsomok felszámolása, az elnök-vezérigazgatók részére kibúvókkal megállapított túlságosan magas jövedelmek megszűntetése,a kastélyok eladásából és az örökösödésből származó progessszív adóból származó bevétel - írja az amerikai lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.