BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány Fodornak: "Szakértői kormányról beszélnél? Rendben"

Eléggé meglepett az SZDSZ elutasításának ez a fajta harcossága – mondta Gyurcsány Ferenc a 168 Órának adott interjújában.

A miniszterelnök a hetilapnak elmondta, arra számított, hogy az SZDSZ ennél jóval nyitottabb lesz, s ugyan nem kritika nélkül, de elfogadja javaslatait tárgyalási alapnak. „Ha a szocialista párt hisz abban, hogy jó az országnak, ami a Megegyezésben szerepel, akkor nekem többséget kell szereznem hozzá a parlamentben. Reálpolitikusnak kell lenni: ez a többség az SZDSZ-től várható. Ismerjük egymást, tíz évig kormányoztunk együtt" - mondta Gyurcsány, aki szerint nem lehet dacosan politizálni.

Úgy látja, pártelnökként az a dolga, hogy meghallgassa Fodor érveit, mert nem szabad kizárni, hogy a tárgyaláson értelmes felvetéseket is hall majd. „Nem esik le a gyűrű az ujjamról, hogy azt mondjam: Gábor, szakértői kormányról akarsz beszélni? Rendben. De – szerinted – mit csinálna ez a kormány?”

Gyurcsány Ferenc szerint aki szakértői kormányban „gondolkodik”, valójában beismeri, hogy nem képes kormányzati szerepre. Az MSZP elnöke a lapnak azt mondta, miközben az elmúlt időszakban a populizmussal küzdöttek, belátja, hogy volt igazsága bírálóinak is. „Egy eszményi Magyarországot akartunk megteremteni, s abból a meggyőződésünkből, hogy mi jót teszünk az országnak, olyan tempót diktáltunk felülről, amelyet nem fogadott el a társadalom. Akkor szakadt a koalíció, amikor mi úgy döntöttünk: nincs mese, bizonyos korrekcióval változtatni kell a politikánkon. Amit az SZDSZ úgy értelmezett: a szocialisták elárulták a reformokat. Pedig ez nem igaz. Ha úgy tetszik, erre is válasz a Megegyezés: úgy kell kompromisszumra jutni az ország polgáraival, hogy nem mozdulatlanságot ígérünk nekik – lásd populizmus –, de felhagyunk az elitista, felülről rájuk erőszakolt politikával is” – szögezte le Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök nem vitatja: gazdasági szempontból igaza van Békesi Lászlónak a szociális kiadások lefaragásával kapcsolatban. „De muszáj azt mondanom: Lacikám, lehet, hogy ez a gazdaságnak jót tenne, de egy pillanat alatt szétzúzná a szociális és társadalmi stabilitást.” Gyurcsány szerint „nem ördögtől való”, ha úgy kalkulálnak a liberálisok: ahhoz, hogy karakteres pozíciót szerezzenek maguknak – amely révén elérhetik az öt százalékot a parlamenti bekerüléshez –, végérvényesen le kell szakadniuk a szocialistákról és Gyurcsányról.

De nem ők az ellenfeleim. Hanem azok, akik a Jobbikkal, a Magyar Gárdával szövetkeznek, akik megfúrták az összes reformot, akik Molotov-koktélt dobtak a képviselőink házára, akik azt mondják: a megszorítás – amit nekünk meg kellett tennünk népnyúzás volt” – hangsúlyozta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.