BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

TGM: "A Fidesz épp olyan neoliberális, mint Kóka és Bajnai"

A Fidesz a lényeget illetően éppen annyira neoliberális, mint a Gyurcsány-kormány, így tehát nincs valós alternatíva – írja Tamás Gáspár Miklós a csütörtöki Népszabadság vélemény rovatában.

A tudományos kutató szerint Gyurcsány politikai jelleme rendkívül összetett. „A cinizmus és vakhit, taktika és lelkesedés, félénkség és gőg, fellengzős pátosz és kocsmai szitok, nagyralátás és kicsinyesség, naivság és furfang, a nyugatos értelmiségi és a tájékozatlan vidéki ellentmondó gesztusrendszere, önsorsrontó őszinteség és arcizomrándulás nélküli füllentés mind megfér benne.”

Gyurcsány Ferenc második kormánya a bukott, de még le nem köszönt neoklasszikus politikát folytatta, és ennek a bukott, de mással föl nem váltott politikának a különféle változatait képviselik az összes parlamenti pártok. Tamás Gáspár Miklós szerint a rendszer készletében jelenleg nem szerepelnek alternatívák. A Fidesz gazdasági terveiről nyilatkozó Cséfalvay Zoltán a lényeget illetően épp olyan neoliberális, mint Kóka János vagy Bajnai Gordon.

"Gyurcsány Ferencnek a nemrégiben megjelent vitairata szavakban enged az SZDSZ felelőtlen adócsökkentő populizmusának - mellesleg minden ellenzéki párt ma egykulcsos adót akar. Ebben a helyzetben a hatalom legnagyobb részével rendelkező jobboldal vezetője, Orbán Viktor a legokosabbat teszi: hallgat. Nyugodtan kivárja, hogy a saját politikájának a legellenszenvesebb részeit engedelmesen végrehajtó szocialista párt kompromittálja magát, és már előre megpuhítsa a közvéleményt, kivárja, hogy a saját politikájának vészjósló aspektusait propagandájában túlhajtsa a vergődő SZDSZ és MDF" - írja.

Tamás Gáspár Miklós szerint a Fidesz, ha kormányra kerül, valószínűleg épp úgy nem ér majd el semmi érdemi gazdasági és szociális eredményt, ahogy Gurcsány és Kóka sem ért el semmit, de ki tudnak szolgálni, és a szekerükbe tudnak fogni néhány szörnyű előítéletet. A zűrzavar, a kapkodás, a tehetetlenség évei után majd rend lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.