BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ugyanazt mondja Gyurcsány és a Fidesz?

A Népszabadságban 4,5 millió forint állami és párttámogatással megjelentetett Megegyezésben Gyurcsány látványosan szakított az angolszász modellel, valamint a baloldali reformközgazdászok és műhelyek szakmai javaslataival, és Bokros Lajos nézeteivel – olvasható a HVG-ben.

A Megegyezés című miniszterelnöki esszéből kiviláglik, a márciusi népszavazással akkora pofont kapott Gyurcsány Ferenc, hogy még ma is zúg tőle a feje - írja a HVG. A hetilap szerint a a dolgozat egyértelművé teszi, a miniszterelnök további reformok és az állam gyengítése helyett, mára annak megerősítésére törekszik.

"A meglévő szociális biztonságot nem szabad sutba vágni" - nyilatkozta Gyurcsány Az Este című televíziós műsorban, hozzátéve, a kiadáscsökkentés nem más, mint megszorítás, erre pedig a továbbiakban nem hajlandó. E tekintetben a Megegyezés című esszé nem meglepetés, legfeljebb annyiban, hogy ehhez a politikához Gyurcsány Ferenc ideológiát is gyártott.

A hetilap szerint ezt tették a Fidesz gazdasági szakértői is, akik a minap közzétett vitairatukban kísértetiesen hasonló következtetésre jutottak. A Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság című dolgozat szintén az angolszász szabadpiaci és az európai szociális piacgazdaság tiszta modellje között jelöli ki a "sajátos karakterű" magyar modell helyét.

Matolcsy és Cséfalvay dolgozata azért radikálisabb Gyurcsányénál. "A magas adóterhek miatt csökkenhet a gazdaság egészének teljesítménye, erősödhet a gazdaság (nem adózó) szektora, így végső soron kisebb lehet a hátrányos helyzetűek megsegítésére szolgáló torta" - vetik fel Matolcsyék. Ez pedig nagyon is rímel arra a baloldali műhelyekben is vallott felfogásra, hogy ha az eddigi szociális vívmányokat a kormány sikeresen megvédi, olyan lassú lesz a növekedés, és olyan kevés jövedelem képződik, hogy végül még az igazán rászorultaknak sem jut elegendő támogatás - írja a hetilap.

Míg Gyurcsány 2009-re 50 ezer pluszmunkahelyet ígér, addig az ellenzéki dolgozat öt év alatt egymillió munkahelyet vízionál. A hogyanra nem tér ki a vitairat.

A kívánatos adóreformhoz Matolcsyék szerint társadalmi szerződés, a kormányfő szerint partnerség és egyezség szükségeltetik, mégpedig arról, hogy a kormány csökkenti a vállalkozók terheit, ők pedig ezentúl becsületesen bevallják eltitkolt jövedelmeiket - fogalmaz a HVG.

A két mű alapvetése olyannyira hasonló, hogy egyes tézismondatok szó szerint átemelhetők az egyikből a másikba. Mindazonáltal a Cséfalvay Zoltán. és a Fidesz egykori gazdasági minisztere, Matolcsy György által szerkesztett tanulmány dagályosabb, nemzeti - olykor protekcionista - retorikájú.

Velük ellentétben Gyurcsány elsősorban a baloldal hagyományos szavazóbázisát, a többmilliós, gazdaságilag inaktív csoportokat próbálja ismét maga mellé állítani. Annyiban jogosan, hogy manapság a választásra jogosultak körében ők vannak többségben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.