BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bush ma nagy bejelentést tesz Magyarországgal kapcsolatban

Washington hét országra, köztük Magyarországra is kiterjeszti a vízummentességet; erről George Bush amerikai elnök helyi idő szerint péntek délelőtt tesz ünnepélyes bejelentést a Fehér Ház rózsakertjében.

Bush az érintett országok nagykövetei jelenlétében fogja bejelenteni, hogy hat EU-állam, Magyarország, Csehország, Szlovákia, továbbá Észtország, Lettország és Litvánia, valamint Dél-Korea esetében eltörlik a vízumkényszert - számol be a Hírszerző az MTI alapján.

A hét ország néhány héten belül, már novemberben csatlakozhat a vízummentességi programhoz; a magyar állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak majd a tengerentúlra. A vízummentes státust megszerző országok listáját a Fehér Ház nem erősítette meg, mert azt Bush fogja bejelenteni. A Bush-adminisztráció a vízumkényszer eltörlésével az Egyesült Államok szoros szövetségeseit "jutalmazza".

A programnak jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam a tagja. A vízummentességi körön való kívül maradás fájó pont volt több olyan új NATO-szövetséges számára, amely tevékenyen támogatta az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborús erőfeszítéseit. Ezen országok némelyike, például Lengyelország nem tudott bekerülni a vízummentességet első körben megszerző országok csoportjába, mivel nem tudta teljesíteni a feltételeket - a vízumelutasítási arány 10 százalék felett van. Washington tárgyalt a vízummentességre aspiráló Görögországgal is, amely szintén kimaradt a mostani körből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.