BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétgyermekesről egykére vált a magyar családmodell

A statisztikai adatok alapján úgy tűnik, hozzánk is kezd begyűrűzni az a fajta családmodell, ami Németországban és Ausztriában dívik: a házaspárok legtöbbször csak egy gyermeket vállalnak, s azt is csak a harmincas éveik kezdete után.

Ezen adatok szerint kérdéses, hogy fennmarad-e nálunk az a kétgyermekes családmodell, amely a hetvenes években alakult ki – elemezte a helyzetet Kamarás Ferenc demográfiai szakértő egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. „A vágyak és a valóság között igen nagy különbségek vannak Magyarországon: az emberek több gyermeket szeretnének, mint amennyit vállalnak” – mondta Kamarás.

A tapasztalatok szerint az első gyermek szülésének időpontja is egyre későbbre tolódik. A hetvenes években a nők általában 22 éves koruk körül hozták világra első gyermeküket, ma 27 és fél évre tolódott ez az esemény. Korábban a 25 éven aluli kismamáktól született a gyermekek 80 százaléka, ma már ez az arány a harmincadik év körül tapasztalható. Hazánk népessége egyébként 1980-ban volt a csúcson, azóta folyamatosan csökken. Kamarás szerint ma a népesség reprodukálásához száz nőnek 210 gyermeket kellene szülnie. Ezzel szemben a tavalyi adatok szerint ez a mutató mindössze 132 volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.