BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MSZP-elnöki poszt vagy a miniszterelnökség? Gyurcsánynak mi a fontosabb?

A miniszterelnök többször is kénytelen volt megváltoztatni politikai stratégiáját és programját - idézi az Inforádió Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Intézet kutatásvezetőjét és Szomszéd Orsolya politológust, a Vision Consulting elemzőjét.

A két szakértő kifejtette: az MSZP elnöki széke fontosabb Gyurcsány Ferencnek, mint a miniszterelnökség - írja a hírportál.

"A politikai stratégiáját és két programját is felülírta a kormányfőnek az itthon hetekkel ezelőtt kibontakozó gazdasági világválság, hiszen nem csak a Megegyezést felejtette el, hanem az Új Tulajdonosi Programot is" - mondta Mráz Ágoston Sámuel. Hozzátette: a bársonyos reformokról pedig visszatértünk a megszorításokra, az államháztartás teljes átalakítására.

Szomszéd Orsolya leszögezte: elméleti lehetőségként fennáll a kormányfő cseréje, mivel nem csak Orbán Viktor, hanem Fodor Gábor is beszél a miniszterelnök leváltásáról, és valamiféle nemzeti egységkormány felállítása is napirenden van.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette, ha begyűrűzik a gazdasági recesszió, abba akár bele is bukhat Gyurcsány Ferenc. Úgy véli, a kormányfő nem feltétlenül ragaszkodik pozíciójához, és politikailag sokkal fontosabb számára az MSZP elnöki széke.

Ha a márciusi pártkongresszus megszavazza Gyurcsány Ferencet elnöknek, ő állítja össze a 2010-es pártlistát, az ő emberei kerülnek be a parlamentbe, akik őt választják meg frakcióvezetőnek is - vélekedett Mráz Ágoston Sámuel, megjegyezve: Gyurcsány a pártelnökségről lemondva ráadásul egész bázisát is elveszítené.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.