BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy indiai hajó legyőzte a szomáliai kalózokat

Az INS Tabar indiai hadihajó ritka győzelmet aratott: megsemmisítette a szomáliai kalózok egy tengeri bázisának tartott hajót az Adeni Öbölben.

"Éppen itt volt az ideje, hogy valaki ilyen határozott lépést tegyen, mindenki erre várt" –nyilatkozott az indiai győzelemről a malajziai tengerészeti hivatal illetékese az AP-nek. Hozzátette: akkor érhetnek el eredményt, ha minden hadihajó ilyen erőteljesen lép fel, az egyéni akció nem biztosítják az öböl biztonságát.

A szomáliai kalózok az elmúlt időszakban már szinte teljesen sakkban tartották az Adeni Öbölben hajózókat. Legnagyobb fogásuk egy szaudi szupertanker volt, amely száz millió dollár értékű nyersolajat szállított. A múlt héten elrabolt tanker sorsa egyelőre bizonytalan, a tulajdonosok nem nyilatkoztak arról, hogy tárgyalnának a kalózokkal vagy hogy váltságdíjat fizetnek-e a 25 fős legénység szabadon engedéséért.

Az év eleje óta harminckilenc hajót raboltak el és kilencvenötöt támadtak meg az öböl térségében a kalózok. A környező vizeket a NATO és az amerikai tengerészet is rendszeresen ellenőri, a legális kormányzattal nem rendelkező Szomáliából azon továbbra is érkeznek kalózok. Az indiai hajó sikerét annak köszönhette, hogy felismerte a kalózhajót és igazoltatáskor a kalózok megtámadták a legénységet. Az indiai tengerészeknek így módjukban állt leszerelni a támadókat.

A nemzetközi vizeken hajózó amerikai vagy európai hajók azonban csak korlátozottan léphetnek fel a kalózok ellen. Így például a NATO irányítása alá tartozó hajók nem szabadíthatják ki a már foglyul ejtett embereket. Oroszország NATO-nagykövete már felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségnek együttes döntést kell hoznia a kalózok megfékezésére, ehhez pedig minden ország beleegyezésére szükség van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.