BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A térfigyelő kamera csorbítja a járókelők jogait"

Így reagált az adatvédelmi biztos Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön elmondott álláspontjára. Eszerint kamerázással sem a rendőrség sem az önkormányzatok nem sérthetnek alkotmányos jogokat - írja a Heti Válasz.

A közterületet megfigyelő kamerák közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célú felszerelését és működtetését a rendőrség előterjesztésére az illetékes települési önkormányzat engedélyezheti.

Az ombudsman szerint a jóváhagyás előtt az önkormányzat köteles megvizsgálni, hogy valóban a térfigyelés az egyetlen megmaradt eszköz, vagy vannak más, az alkotmányos jogokat kevésbé sértő megoldások A térfigyelés ugyanis jogkorlátozással jár, mégpedig a kamerával megörökített járókelők magánszférához és személyes adatokhoz fűződő jogának csorbításával.

A bankok még a mai gazdasági válság idején is elég tőkeerősek ahhoz, hogy a kamerázásnál hatékonyabb eszközöket vezessenek be a biztonságuk javítására - véli Jóri András adatvédelmi biztos, aki a bankfiókok belső, tehát magánterületen lévő kameráinak minőségi javításában nem lát adatvédelmi kivetnivalót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.