BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért a Nyugat ellensége Oroszország? - Financial Times elemzés

A Financial Times (FT) európai szerkesztője, John Thornhill "Egy a Nyugat-ellenességben egységes Oroszország" címmel elemezte a két régió közötti kapcsolatot.

Thornhill rámutatott: Először is elpárologtak az 1990 elején még megvolt  remények, hogy Oroszország ösztönösen Nyugat-barát partnerré fejlődik. Közvélemény-kutatási felmérésekből kitűnik, a Nyugat-ellenes érzések ma már mélyen gyökereznek az orosz társadalomban, kortól, földrajzi helyzettől vagy jövedelemtől függetlenül. Oroszország úgy érzi, a Nyugat megalázta.

Elhatározta, hogy különálló sorsot követ. Az FT szerkesztője szerint az is kétségtelen, hogy a Nyugat hozzájárult Oroszország Nyugat-ellenességéhez. Az 1990-es években bűnös volt abban, hogy túl keveset, illetve túl sokat tett a poszt szovjet kor utáni Oroszország megsegítésére. Nem nyújtott elég pénzügyi támogatást az orosz gazdaság megreformálására.

Ám az IMF, amelyet nem fair módon megbíztak a Nyugat Oroszországgal való viszonyának menedzselésével, erősen belebonyolódott az 1990-es évek gazdasági nyomorába, s ez akkor is igaz, ha e nyomor elkerülhetetlen következménye volt a szovjet gazdaság tönkremenetelének és az alacsony nyersanyagáraknak.

Az a tény, hogy a NATO befogadta a volt Varsói Szerződés tagállamait (a Mihail Gorbacsov  volt szovjet elnöknek korábban adott ígéretek ellenére), továbbá a NATO Szerbia elleni bombázása 1999-ben, és ezt követően Koszovó elismerése szintén Oroszországra nehezedett. Sőt mi több, a Nyugat azt a benyomást keltette, hogy ezekkel a problémákkal nem is törődik. A szerző Oroszország Nyugat-ellenességének harmadik okaként a magas olajár közvetett politikai következményeit és a gyors gazdasági növekedést említi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.