BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gazdasági bizottságban átment az új miniszter-jelölt

16 igen, 11 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta hétfő reggel az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterjelölt személyét.

A jelölt jövő héten teheti le esküjét a parlament előtt. Mint Varga István bemutatkozó beszédében elmondta, feladata a Bajnai-kormány válságkezelési cselekvési tervének végrehajtása, a munkahelyek, a családok és a befektetők – elsősorban a kis- és középvállalkozások – megvédése.

Kiemelt feladatának nevezte a válságkezelés mellett a befektetői és vállalkozói bizalom erősítését is . Úgy vélte, nem csak az adók és az eladósodottság magas, gazdasági recesszió van, de a befektetői bizalom is meggyengült. Emiatt költséges az ország finanszírozása, ezért felül kell vizsgálni a kiadási oldalt. Ez elsősorban a szociális rendszert érinti, azaz a szociális kiadások csökkentését jelenti.

Kiemelte a munkahelyteremtések és -megőrzések prioritását. Szerinte a válságkezeléssel és a befektetői bizalom helyreállításával a kormány megalapozhatja a gazdasági növekedést. Fontosnak nevezte, hogy a kormány exportösztönző stratégiával támogassa a kis- és középvállalkozásokat, illetve csökkentse bürokratikus és adminisztratív terheiket. Mint Varga István fogalmazott, az egyéves válságkezelés a kiszámíthatóságról és a távlatosságról szól, s együttműködést szeretne kialakítani a közös célok, értékek, jövőkép és távlatok megfogalmazásához.

Ellenzéki kérdésre válaszolva – miszerint a Brit Kereskedelmi Kamara nevében felszólalt az iparűzési adó megszüntetése mellett – elmondta, felül kell vizsgálni az iparűzési adó rendszerét, hogy életben tartható-e. S amennyiben nem, megnevezni, hogy milyen módon juthatnak az önkormányzatok forrásokhoz. Úgy vélte, nem elvenni kell a forrásokat, hanem átalakítani egy átfogó adóreform keretében. Az építőiparral kapcsolatban kijelentette, el kell mozdulni egy energiatakarékosabb világ felé, s utalt az ezt elősegítő panelprogramra, illetve a középületek szigetelési programjára.

A kis- és középvállalkozásokat illetően megjegyezte, elfogult, mert multiknál dolgozott. Mint mondta, a kkv-knak lehetne tanulniuk a multiktól és szemléletváltásra van szükségük. Kiemelte a belső piacösztönzést is, mert jelenleg a piacbeszűkülés nagy probléma. Ennek érdekében gyorsítani szeretnék a pályázatokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.