BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barikád az ukrán parlamentben az IMF-hitel miatt

Elbarikádozta székekkel a parlament be- és kijáratait, elzárta a szónoki emelvényhez vezető utat csütörtökön az ukrán ellenzék, hogy megakadályozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének folyósításához szükséges törvényjavaslatok elfogadását.

A parlamenti incidens tovább mélyítette az elnökválasztás kiírását követő belpolitikai zűrzavart, meghiúsította a mély gazdasági válság rövid távú enyhítéséhez fűzött reményeket. A Viktor Janukovics volt kormányfő vezette ellenzéki Régiók Pártja azért akadályozta meg a parlament ülését, mert szerinte a kormánynak nincs átfogó válságrendezési programja.

Julija Timosenko kormányfő viszont azt mondja, hogy van ilyen program, s az ellenzéket vádolja, hogy "a szomáliai kalózokhoz hasonlóan" szabotálja a munkáját - írja a hvg.hu az MTI alapján.

Timosenko párthívei szerint az ellenzék a csütörtöki parlamenti blokáddal sajtónyilvánosságra törekedett az októberben esedékes elnökválasztás előtt. Ukrajnának el kell fogadnia a költségvetési hiányt 3 százalékra visszaszorító stabilizációs törvényeket ahhoz, hogy lehívhassa az IMF 16,4 milliárd dolláros kölcsönének második részletét. A Viktor Juscsenko államfő, Julija Timosenko kormányfő és az ellenzék közötti csatározások miatt ez mindeddig kudarcba fulladt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.