BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliókat kaszáltak a Kikelet II. ellenőrök

Csaknem 5000 ellenőrzés során több mint 520 millió forintnyi bírságot szabtak ki a Kikelet II. társhatósági akció során. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség részéről 454 felügyelő vett részt a tavaszi ellenőrzéssorozaton.

A 2009 áprilisában tartott Kikelet II. társahatósági ellenőrzésorozat elsődleges célja a megelőzés volt. Az OMMF felügyelői 411 esetben éltek a figyelemfelhívás eszközével. A 4 958 elvégzett ellenőrzés a fokozatosság elvének betartása mellett, de a súlyos jogsértésekkel szemben kellő szigort gyakorolva zajlott. 2 202 esetben bírság kiszabására is sor került, összesen 524 813 500 Ft értékben.

Az OMMF munkaügyi és munkavédelmi felügyelői leggyakrabban a Rendőrséggel, a Vám- és Pénzügyőrséggel, az Adóhatósággal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal hajtották végre a társhatósági ellenőrzéseket.

A rendszeres ellenőrzések eredményeképpen a tavalyi Kikelet I. akcióellenőrzés eredményeihez viszonyítva 24%-os javulás látható a munkavállalókat érintő szabálytalanságok számában: a Kikelet I.-ben az összesen ellenőrzött munkavállalók létszámához képest 62% volt a szabálytalansággal érintett munkavállalók aránya, míg a Kikelet II. akcióban ez az arány már csak 38% volt.

A munkaügyi ellenőrzések alkalmával 2954 munkáltatót vizsgáltak a felügyelők, elsősorban az építőipar, a kereskedelem illetve a vendéglátás területén. A munkáltatók 72%-ánál tártak fel szabálytalanságokat, melyekben a munkavállalók közül 56%-a volt érintett. Az ellenőrzött munkavállalók közül 3801 főt foglalkoztattak feketén. A feketefoglalkoztatást legtöbb esetben az alkalmi munkavállalói könyvvel való visszaéléssel leplezik, színlelt szerződések ritkán fordultak elő.

Gyakori tapasztalat, hogy a munkáltatók ismerték ugyan a jogszabályokat, inkább a figyelmetlenségük, hanyagságuk miatt követtek el jogsértést. A legtöbb jogsértés a munkaidő-nyilvántartás hiányából, kettős vezetéséből, illetve a munkaidő, pihenőidő, rendkívüli munkavégzés szabályainak megsértéséből fakadt. A munkavédelmi felügyelők az ellenőrzött munkáltatók 93%-ánál fedeztek fel szabálytalanságokat, az érintett munkavállalók 29%-át illetően.

A súlyos veszélyeztetéseket legnagyobb számban továbbra is az építőiparban tapasztalták a felügyelők, ahol jellemzően és ismétlődően visszatérő hiányosság a magasból leesés, vagy a beesés veszélye elleni megfelelő védelem hiánya. Jellemző továbbá a teljes körű kockázatértékelés, illetve az egyéni védőeszközök biztosításának elmaradása.

Gyakran elmarad az egyéni védőfelszerelések biztosítása a vendéglátóiparban, illetve ebben az ágazatban jellemzőek a tárolás, raktározás, valamint az anyagmozgatás területét érintő szabálytalanságok is. A feldolgozóiparban található szabálytalanságok között a gépek, munkafolyamatok biztonságtechnikai hiányosságai miatt történik a legtöbb intézkedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.