BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dúl a hatalmi harc az MSZP-ben - Lemondatják a vezetőséget?

Az MSZP országos elnöksége július 4-re kongresszust hívott össze -mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője kedden késő este.

A pártelnökség a megyei elnökökkel konzultált, és azt a javaslatot tette, hogy pártértekezlet helyett kongresszust hívjanak össze július 4-re - közölte a szóvivő.

Nyakó István elmondta, a megyei elnökök támogatták, hogy az alapszabály szerinti legmagasabb döntéshozó testület, a kongresszus legyen az, amely foglalkozik az elmúlt időszak történéseivel és meghatározza a következő időszak fő politikai irányvonalát.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a Magyar Televízió Az este című  műsorában ezzel összefüggésben elmondta, hogy olyan kongresszus lesz, amelyre több embert hívnak meg, mint általában szoktak egy ilyen tanácskozásra, hozzávetőleg annyit, mint egy pártértekezletre.

Hozzátette: az elnökség elfogadta a kongresszus napirendjét is: az elmúlt időszakot, a válságkezelő kormányzást és a saját, "nem jó" helyzetüket értékelik.

A napirenden szerepel a választási felkészülés is - folytatta - , annak olyan tartalmi elemei, hogy tud-e az MSZP jobb választ adni azokra a kérdésekre, amelyeket jó kérdésként tett fel a Jobbik, csak gyilkos választ adott rá, például közbiztonság, szociális  feszültségek.

Sajtóértesülések szerint a szocialisták azért változtattak a korábbi terveken, és hívnak össze a pártértekezlet helyett kongresszust, mert azt Szili Katalin házelnök a hétfői frakcióülésen indítványozta, majd kedden a  Fejér megyei szocialisták vetették fel. Utóbbiak szerint a következő időszakban a pártnak ki kell alakítania az országgyűlési- és önkormányzati választásokra való felkészülés "menetrendjét", meg kell határozni az azzal kapcsolatos feladatokat, és okulva az európai parlamenti választás tapasztalataiból, közérthető politikai válaszokat kell adni a társadalmat feszítő kérdésekre.

Érdemi szervezkedések, „ötletelések" kezdődtek az MSZP-ben a Népszabadság információi szerint, arra vonatkozóan, hogy rendkívüli tisztújítást tartson a kormányzópárt. Sajtóértesülések szerint ez két vonalon indult meg: egyfelől Szili Katalin, másfelől Hagyó Miklós és párton belüli támogatói szervezésében.

A Népszabadság információi szerint egyelőre mindkét oldal csak „szondázta" a lehetőségeket. Ugyanakkor meg nem erősített információk szerint a házelnöknek egyelőre nincsenek pártelnöki ambíciói, leginkább támogatói szeretnék az MSZP élén látni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.