BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erjedő MSZP, széteső SZDSZ, leszámolás az MDF-ben

Elolvadóban van a Bajnai Gordon-féle alig ötven napos válságkezelő kormány parlamenti többsége is, társadalmi támogatottsága pedig sohasem létezett. Egyre nő az előrehozott választások esélye, mivel a jelenleg kormányzó pártokat sokkolta és a szétesés határára taszította a katasztrófális EP-választási vereség.

Erjedőben az MSZP

Az MSZP kongresszust tart július 4-én - a korábban tervezett pártértekezlet helyett. Lapinformációk szerint a pártban többen Molnár Csaba kancelláriaminisztert képzelik el leendő pártelnökként, de felmerült Botka László szegedi polgármester neve is. A kongresszuson azonban nagy valószerűséggel tisztújításra nem kerül sor, és a június 23-ai szavazást is túlélheti a Bajnai-kormány, ha az MSZP frakciója egységes marad. Ha azonban a frakció szétesik és többen kilépnek, mint Baráth Etele, abban az esetben akár még előrehozott választásokra is sor kerülhet az ősszel.

Szervezkedést nem, de a "fiatalok" ambícióit látja az MSZP elnöke. Lendvai Ildikó vállalja saját szerepét és felelősségét a kudarcokban, és önértékelésre hív minden "nagy öreget". Az MSZP jelenlegi elnöke azonban visszautasítja az előrehozott választásokat, mint lehetőséget. Mint mondta: kiállnak a válságkezelés, és a "szakértői kormány mellett".

Széthulló SZDSZ

A nagy kérdés azonban, hogyan reagál a katasztrófális választási eredményekre a kisebbik kormánypárt. A jelek szerint az SZDSZ ugyanis széthullóban van: Fodor Gábor még az EP-választás éjszakáján benyújtotta a lemondását, az ügyvivői testület szerdai ülésén pedig lemondott posztjáról az SZDSZ négy ügyvivője: Béki Gabriella, Csőzik László, Gulyás József és Léderer Adrás. Az ügyvivők közleményükben lépésüket azzal indokolták, hogy az SZDSZ végül beállt Bajnai megválasztása mögé. 

Ami igazán vészjósló a Bajnai-kormány szempontjából, az a fejlemény, hogy sem Béki Gabriella, sem Gulyás József nem mond le a mandátumáról és nem is hajlandók automtikusan támogatni a kormányt. Gulyás ezt az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azzal magyarázta, hogy nem az alapértékekkel van baj, hanem azzal a politikával, amely ezeket megjeleníti.

Öngyilkos futam - leszámolás az MDF-ben

Az MDF országos választmánya (OV) szerdán értékelte az európai parlamenti (EP) választás eredményét, és azt, hogy a párt sikeres szereplését milyen tényezők nem tették még sikeresebbé - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke azután, hogy a párt országos választmánya jóváhagyta Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András párttagságának törlését.

A kizárás körülményei azonban enyhén szólva is furcsák, ugyanis arra hivatkozva törölték a MDF párttagságából három politikust, hogy az alapszabály szerint megszüntetik annak a tagságát, aki a választások után nem lép be a párt frakciójába - mondta az egyik kizárt, Katona Kálmán. Kiemelte: ez nem igaz, hiszen a 2006-os választások óta kétszer is beléptek a képviselőcsoportba. Egy bizonyos: az újabb három képviselőt vesztett MDF már semmiképpen nem alakíthat frakciót.

Márpedig az MDF támogatása létfontosságú lenne az MSZP-nek, főleg úgy, hogy az SZDSZ gyakorlatilag kihátrál a Bajnai-kormány mögül. Ezzel kérdésessé válik az olyan sokat hivatkozott stabil parlamenti többség, és végül mégiscsak előrhozott választásokra kerülhet sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.