BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költségtérítési botrány - Nem pénzért szivárogtatták ki az adatokat

A közvetítő, aki segített a londoni Daily Telegraph-nak a brit parlamenti képviselők költségigénylésére vonatkozó bizalmas adatainak megszerzését, elmondta: mindez a közjó érdekében és nem pedig pénzszerzés végett történt.

Henry Gewanter PR-tanácsadó a BBC Newsnight műsorában kijelentette: "rendkívül büszke arra, amit tett." Hozzátette azonban, hogy nem ismeri a besúgó kilétét és munkahelyéről sem nyilatkozik. Mint mondta, szándékosan elkerülte az informátorral való találkozást és fontosnak tartja, hogy számára teljes védelmet biztosítson.

Gewanter több lapot is megkeresett az ajánlattal, ám sikertelenül, mielőtt a Daily Telegraph vállalta, hogy lehozza a képviselői költségigénylésre vonatkozó adatokat. Az ügynök elmondása szerint az újságok ugyan nem utasították el a listát, de saját feltételeik szerint közölték volna. Az informátor azonban ragaszkodott hozzá, hogy pártállástól függetlenül minden, a szabályokat megszegő képviselő adatait közzétegyék. A közvetítő leszögezte, hogy a műsorban való szerepléséért 50 fontot és a taxiköltséget kapja, mint mondta, ez a teljes bevétel, amire az ügy kapcsán számíthat.

A PR tanácsadó szerint az ügy egyetlen résztvevőjét sem a pénz motiválta. Arra a kérdésre, hogy a sztorit végül megjelentető Daily Telegraph fizetett-e az információért, Gewanter annyit mondott: több feltételt szabtak a közlésre, amelyek egy része bizalmas.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Daily Telegraph először munkáspárti miniszterek és törvényhozók, a hét végén pedig tory parlamenti képviselők kiszivárogtatott költségigényléseit tette közzé. Ezek között szerepelnek olyan tételek, hogy egyikük a teniszpályája alatti szivárgó csővezeték megjavításáért vett fel pénzt, mások pedig lakásuk renoválásért, kertészeti munkák végzéséért, sőt kutyaeledel vásárlásáért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.