BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több lesz a Földön a trópusi területekből

A száraz szubtrópusi övezetek kiterjedése pusztító hatással járhat a vízlelőhelyekre és a mezőgazdaságra

A klímaváltozás gyorsan növeli a világ trópusi területeinek nagyságát, betegségekkel és szárazsággal fenyegetve a sűrűn lakott területeket. Egy ausztrál tanulmány szerint a trópusi övezet az utóbbi huszonöt évben 500 kilométerrel lett szélesebb.

„Ez azt jelenti, hogy a szubtrópusi zónák benyomultak a mérsékelt égövbe, aminek pusztító következményei lehetnek a Föld sűrűn lakott részein, beleértve Ausztrália, Dél-Amerika és Európa déli régióit, a földközi-tengeri és a közel-keleti térséget, az Egyesült Államok délnyugati és Mexikó északi területét. Valamennyi körzetben súlyos szárazságra lehet számítani” - közölte Steve Turton kutató.

A száraz szubtrópusi övezetek kiterjedése pusztító hatással járhat a vízlelőhelyekre és a mezőgazdaságra, aminek környezeti, társadalmi és egészségügyi vonatkozásai egyaránt lehetnek. A tanulmány megállapította, hogy a klímaváltozás már érezteti hatását Ausztráliában, ahol az évszázad legsúlyosabb szárazsága tombol.

Az időjárás-változás az uralkodó szélirányokat is módosította. Ezért van, hogy az eső inkább a kontinenstől délre, az óceáni részekre zúdul, nem pedig a szárazföldi területekre. Sok vadállat „költözik” délre, hogy az esőt követve a megszokott időjárási viszonyok között éljen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.