BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikor üthet vagy rúghat a rendőr? Új javaslat

A rendőrnek ütni vagy rúgni tilos. Kivétel: ha erre a személye ellen irányuló támadás elhárításához feltétlenül szükség van. A szolgálati szabályzat módosításának tervezete előírja azt is, hogy a nemi szervek még ebben az esetben sem vehetők célba.

Tilos ütést mérni a halántékra, a torokra, a vesékre, illetve a nemi szervekre" - többek között ezzel egészítené ki a rendőrség szolgálati szabályzatát egy most készülő igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet. Ma csupán annyi az előírás, hogy gumibot alkalmazásakor "az ütés lehetőleg a támadó végtagot érje, kerülni kell, hogy fejre, a derékra, a gyomorra vagy a hasra irányuljon". – idézi a tervezetet a Népszabadság.

A tervezet a kényszerítő eszközök alkalmazásának szabályait azzal is szigorítaná, hogy a testi kényszert alapvetően az intézkedésnek ellenszegülő megfogására, leszorítására, elvezetésére, esetleg önvédelmi fogások bevetésére korlátozná. Az ütést vagy rúgást még ezekben a helyzetekben is - a rendőr elleni közvetlen támadás elhárításának kivételével - kategorikusan tiltaná. Ha a rendőr mégis sérülést okozna - írja elő a javaslat -, gondoskodnia kell az érintett orvosi ellátásáról.

A módosítás oka nyilvánvaló: a rendőrséget a 2006-os zavargások óta számos kritika érte például azért, mert a testi erőszak nem mindig az ellenállás megtörését szolgálta, hanem esetenként már földön fekvő embereket ütlegeltek vagy rugdostak. A javaslat ugyanakkor továbbra is megengedné, hogy a passzívan ellenszegülő személlyel - például egy földön fekvő emberrel - szemben valamifajta erővel lépjenek fel, mert a kényszert "valamely cselekvésre vagy cselekvés abbahagyására" irányuló intézkedésnél egyaránt lehetővé tenné.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.