BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csehek "keresztbe tehetnek" az EU-nak

Hónapokig késleltetheti az Európai Unió működését szabályozó lisszaboni szerződés életbe léptetését a cseh szenátorok ellenállása - közölte a cseh alkotmánybíróság szóvivője.

A szerződés, melynek célja az uniós döntéshozatal meggyorsítása, addig nem léphet életbe, amíg mind a 27 tagállam el nem fogadta. A szerződés sorsát eddig csak Írország tette kérdésessé, itt október másodikán tartanak újabb népszavazást, miután a lakosság egyszer már elutasította a jogszabályt. Most Csehországban is kérdések merültek fel a dokumentummal kapcsolatban.

Legalább 17 eurószkeptikus cseh szenátor ugyanis petíciót irt alá, amelyben kifejezték szembenállásukat a lisszaboni szerződéssel szemben – tudósít a BBC. A petíciót szeptember végén a cseh alkotmánybíróság elé kívánják terjeszteni.

Vlastimil Gottinger, a bíróság szóvivője közölte, a szerződés teljes felülvizsgálata akár kilenc hónapot is igénybe vehet, a minimális átfutási idő három-négy hónap.

Vaclav Klaus cseh elnök már jelezte, addig nem írja alá a lisszaboni szerződést, amíg az alkotmánybíróság nem vizsgálta meg a szenátorok petícióját. A teljes cseh ratifikáláshoz Klaus aláírása szükséges.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.