BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drága különbségek az egészségügyben

Az egészségügy terén az egyes tagállamokon belül, illetve azok között tapasztalható nagyarányú eltérések leküzdésére vonatkozó javaslatcsomagot adott közre az Európai Bizottság. Brüsszel megállapítása szerint az egészségügyi mutatók és ellátás általános javulása ellenére az egyes tagországok vagy társadalmi csoportok helyzete közötti súlyos eltérések sok esetben növekedtek, de legalábbis stagnáltak az elmúlt években.

Ez a probléma pedig sok egyéb vonatkozása mellett gazdasági szempontból sem lényegtelen: a különböző becslések szerint 1,9–9 százalékos GDP-növekedést lehetne elérni a leszakadó csoportok egészségügyi helyzetének normalizálásával.

Jól mutatja az eltérések nagyságát, hogy az egyes tagállamok összehasonlításakor a férfiak esetében 8, a nőknél pedig 14 év a legnagyobb különbség a várható élettartam tekintetében. Szintén óriásiak a differenciák a csecsemőhalandóság terén: a legrosszabb mutatókkal rendelkező tagállamban több mint ötször nagyobb az egyéves kor előtti elhalálozások aránya, mint a legfejlettebben.

Nagyok az eltérések ugyanakkor a tagországokon belül is az egyes etnikai vagy társadalmi csoportok között. Így például a várható élettartam terén a férfiaknál 4–10, a nőknél 2–6 év lehet az eltérés a legjobb és a legrosszabb helyzetben lévő csoportok tagjai között. A leg-veszélyeztetettebbnek számító csoportok közé tartoznak többek között a szegény városi és vidéki területeken élők, a hoszszú távon állás nélkül maradók, a hajléktalanok vagy bizonyos etnikai kisebbségi csoportok tagjai.

A romák esetében például akár tíz évvel is rövidebb lehet a várható életkor a többségi társadalomhoz képest.

A bizottság kezdeményezése lépéseket szorgalmaz a probléma tudatosítása, a rendszerezettebb adatgyűjtés és állapotfelmérés érdekében, illetve azért, hogy pontosan felmérjék az uniós politikák lehetőségeit a helyzet javítása terén. A különbségek mérséklése érdekében az egyik legfontosabb lépés a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózásának segítése – mutat rá a bizottság. Ez az egészséges életmódra vonatkozó ismeretterjesztéstől az egészségmegőrző programokon keresztül az egészségügyi ellátás minőségének javításáig sok mindent jelenthet.

A vakcinák a patikákban, de az iskolaorvosok tanácstalanok

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.