BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért árthat a Nobel-díj Obamának?

A Nobel-békedíj a TIME véleménye szerint a világ egyik legerősebb platformja, segítségével hatékony szócsőhöz juthat a díjazott. Barack Obama azonban eddig is a világ egyik legerősebb platformját, a Fehér Házat foglalta el és még csak most kezdett terveinek megvalósításához.

Miért árthat a Nobel-díj Obamának – teszi fel a kérdést cikkének címében a TIME magazin. A lap szerint a Nobel Bizottság döntése éppen azért meglepő, mert a díj odaítélése a díjazott számára biztosít hatalmas nyilvánosságot. Az amerikai elnöknek azonban erre aligha van szüksége. Mint a lap fogalmaz: nincs szükség megafonra. Beszél és az emberek hallgatják.

A szerkesztő szerint a nemzetközi kapcsolatok megerősítésére vonatkozó indoklás ugyan alátámasztható, de Obama még csak nyolc hónapot töltött hivatalban. A nukleáris fegyverektől mentes világra vonatkozó elképzelése és a közel-keleti béke még csak most kezdhet megvalósulni. A Nobel Bizottság bizonyára így szeretne lendületet adni az erőfeszítéseknek, de ezzel egyszersmind hatalmas terhet ró az elnökre.

Az International Institute of Strategic Studies elemzője szerint korai volt a Nobel-díj odaítélése és valószínűleg zavaró lesz számára a döntés nyomában kialakuló belpolitikai légkör. Ráadásul – mutat rá a lap – a konzervatívok eddig is gyakran vádolták Obamát azzal, hogy csak a szavakban alkot nagyot, a mostani döntés pedig megerősítheti ezt a képzetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.