BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koppenhágai félkudarc

Első ízben sikerült olyan globális klímavédelmi megállapodást tető alá hozni, amelyben az Egyesült Államok és Kína is elkötelezte magát a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett – ez a hét végén zárult koppenhágai globális klímacsúcs eredményének pozitív olvasata.

Kevesen vannak azonban, akik úgy vélik, ez a helyes értelmezés. Az értékelések többsége szerint a csúcs nagy csalódást okozott, mert sem az emissziócsökkentés, sem a klímaváltozás miatt a fejlődőknek adandó pénzügyi támogatás terén nem sikerült konkrét, országokra lebontott tehermegosztásban megállapodni.

Ennek dacára az emissziócsökkentési erőfeszítések nem kerülnek le a napirendről – éppen ellenkezőleg, a koppenhágai „félkudarc” még sürgetőbbé tette a cselekvést. Idehaza is folytatódik az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítése.

Ma ülésezik a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) szakmai-tudományos munkabizottsága, hogy a tervezett átfogó jogszabály koncepciójának végleges változatát elfogadja. A kerettörvény fel fog állítani egy pénzalapot a lakosság és a vállalati szféra számára. Az alap kamatmentes kölcsönt nyújt majd. Vissza nem térítendő támogatás viszont már most is igényelhető a lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújítására.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A hazai klímabarát pénzügyi forrásokról itt olvashat

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.