BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száz milliárd dollárral törné meg a jeget Clinton

Hillary Clinton közölte: az Egyesült Államok hajlandó hozzájárulni a fejlődő országok megsegítésére létesített 100 milliárd dolláros alaphoz, hogy megoldja a koppenhágai klímacsúcson kialakult patthelyzetet.

Az amerikai külügyminiszter szerint a klímaváltozás veszélye tagadhatatlan és a klímacsúcs résztvevőinek 48 órán belül egyezségre kell jutniuk a kérdésben. Az Egyesült Államok ezért hozzájárul az alaphoz, amely 2020-ig évente 100 milliárd dollárt juttat a "legsérthetőbb" országoknak, hogy ezzel segítse azok alkalmazkodását a klímaváltozáshoz.

Washington azonban csak akkor utalja a pénzt, ha a legfontosabb fejlődő országok, így Kína és India átlátható lépéseket tesznek az emissziócsökkentés érdekében – tudósít a Telegraph.

Clinton javaslata éppen megfelelő időben érkezett, hiszen a klímacsúcs mostanra a szinte biztos csőd felé tartott. Angela Merkel kevesellte az Egyesült Államok korábbi felajánlásait, a résztvevők egész éjszaka ügyrendi kérdéseken vitáztak, az európai klímaügyi miniszterek pedig úgy látják, nem sok esély maradt a megállapodásra.

Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi vezetője üdvözölte Clinton közbelépését, a kérdés az, hogy fogadják az ajánlatot a fejlődők. Kína ugyan hajlandó 40 százalékkal csökkenteni kibocsátását, de eddig nem fogadta el, hogy a folyamatot már országokkal monitorozzák. A fejlődő országok korábban évente 400 milliárd dollárt kértek segítségül, az Oxfam International illetékese azonban elégedetten fogadta a 100 milliárdos felajánlást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.