BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szekeres utolsó töltényig kitart

Nem mond le a honvédelemnél feltárt példátlan korrupciós ügyek miatt Szekeres Imre. A politikai felelősséget viszont vállalja a szocialista politikus.

Szekeres Imre eddig megúszta nagyobb katonai botrányok nélkül, de másfél hónappal a választások előtt egyre több kínos ügy pattan ki a hadseregnél. „Nem mond le Szekeres Imre honvédelmi miniszter, de vállalja a politikai felelősséget azért, hogy minden erőfeszítés ellenére akadt néhány személy a szervezeten belül, akik saját érdekeiket szem előtt tartva, esküjüket semmibe véve, törvénybe ütköző cselekményeket követtek el” – szól a HM közleménye.

Mint írták, a felelősség vállalása ebben az esetben azt jelenti, hogy Szekeres Imre nem hagyja lemondással magára a szervezetet, hanem megtesz mindent azért, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő. Ezért a miniszter arra utasította a Katonai Biztonsági Hivatalt (KBH) – tehát a saját belső elhárítást –, hogy munkájukat még az eddigieknél is alaposabban és körültekintőbben végezzék. Ha pedig szabálytalanságot vagy visszaélést tárnak fel, akkor azonnal jelenteniük kell azt a Katonai Ügyészségnek.

Kitértek arra, hogy a HM-nél történt vesztegetési ügyet a KBH tárta fel több hónapos felderítő munkával, a gyanúsítottakat pedig a miniszter azonnal felfüggesztette hivatalukból és Tömböl László vezérkari főnök kezdeményezésére hivatásos katonai jogviszonyuk megszüntetése érdekében megindult ellenük a méltatlansági eljárás. Szekeres Imre egyúttal kezdeményezte: tartson rendkívüli ülést az Országgyűlés honvédelmi bizottsága, és hallgassa meg őt és Kovács Tamás legfőbb ügyész beszámolóját a folyamatban lévő ügyekről. „Ezekben az ügyekben higgadt, nyugodt politizálásra van szükség, mert ez méltó a Magyar Honvédség eddigi kiváló teljesítményéhez, nem pedig a politikai színjáték” – tette hozzá a minisztérium.

Ennyivel nem elégedett a Fidesz, ezért azonnali lemondásra szólították fel Szekeres Imrét. Az ellenzéki párt szerint megdöbbentő és elképesztő mindaz, ami a tárca környékén zajlik. „A Honvédelmi Minisztériumban (HM) uralkodó káosz és korrupció azt bizonyítja, hogy a kormány teljesen alkalmatlan feladata ellátására. Szekeres Imrének be kell ismernie politikai felelősségét, és távoznia kell hivatalából” – hangsúlyozta Csampa Zsolt. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes tagja elképesztőnek nevezte, hogy tábornokokat csuknak le. Hozzátette: csak remélni lehet, hogy a történtek, a BKV és a MÁV botrányaitól eltérően, nem csak a jéghegy csúcsa.

Egyelőre a katonai ügyészség vesztegetés miatt nyomoz: eddig két tábornokot, két ezredest és egy századost is gyanúsítottként hallgattak ki. A gyanú szerint a honvédségi beszerzések után anyagi ellenszolgáltatást kértek a honvédségi tulajdonban lévő gazdasági társasággal szerződő más gazdasági társaságoktól. Több millió forintot vettek át, melyet egymás között elosztottak. A nyomozás során több személyt őrizetbe vettek, vagy elrendelték előzetes letartóztatásukat, de olyan is van, aki szabadlábon védekezhet.

Már keresik a rektor utódját

Bár a nyomozás még folyik a gyanú szerint befolyásával visszaélő Szabó János rektor ellen, a Honvédelmi Minisztérium máris pályázatot írt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem élére.

A feltételek közt szerepel egyetemi vagy katonai akadémiai végzettség, egy középfokú nyelvvizsga, legalább ötéves vezetői tapasztalat és B típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés. A kommandós akcióval elfogott Szabó a nyomozók szerint a DHL nemzetközi szállítási cégre próbált rátukmálni egy biztonsági céget azzal, hogy cserébe megóvja őket egy állítólagos rendőrségi eljárástól.

A feltételek közt szerepel egyetemi vagy katonai akadémiai végzettség, egy középfokú nyelvvizsga, legalább ötéves vezetői tapasztalat és B típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés. A kommandós akcióval elfogott Szabó a nyomozók szerint a DHL nemzetközi szállítási cégre próbált rátukmálni egy biztonsági céget azzal, hogy cserébe megóvja őket egy állítólagos rendőrségi eljárástól. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.