BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Földcsuszamlásszerű" Fidesz-győzelemről ír a Handelsblatt

A tekintélyes német gazdasági lap szerint az elmúlt egy év költségvetési konszolidációjának eredményei sem segíthetnek a szocialisták helyzetén, mivel a választók az elmúlt nyolc év baloldali kormányzását teszik felelőssé a gazdaság súlyos állapota miatt.

Történelmi mértékű jobboldali győzelemre lehet számítani Magyarországon, miután a lakosság bizalmát szinte teljesen eljátszották a szocialisták – írja áttekintő cikkében a Handelsblatt.

Elemzésében a Handelsblatt arra is rámutat, hogy Magyarország már a válság 2008-as kirobbanása előtt is messze lehetőségei felett élt, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy hazánknak elsőként kellett a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az EU-hoz fordulnia készenléti hitelért az államcsőd elkerülése érdekében.

A Jobbik megerősödésével kapcsolatban a német lap megemlíti, hogy a szocialista körökön belül is elismerték: az elmúlt két ciklus elhibázott politikája nagyban hozzájárult a szélsőjobboldal előretöréséhez. A szocialisták által elkövetett hibák sorozata egyengette az utat a Jobbik számára – idézi a Handelsblatt Medgyessy Péter volt kormányfőt.

A Bajnai-kabinet konszolidációs politikája kapcsán a Handelsblatt a korrekció eredményességét emeli ki. Ennek köszönhetően ugyanis az ország már 2011-12-ben visszatérhet a növekedési pályára – idézi a Standard & Poor’s egyik Kelet-Közép-Európa szakértőjét. A stabilizációnak köszönhetően Magyarország már túl van azon, amibe a görögök csak most kezdenek bele – fogalmaz a lap.

A korrekció ugyanakkor sok baloldali szavazatba kerül, tekintettel a nyugdíjasokat, közalkalmazottakat érzékenyen érintő megszorításokra.

A sok helyen már egyértelműen leendő kormányfőként kezelt Orbán Viktor felálló kabinetjének sem lesz azonban lehetősége „nagy ugrásokat” végrehajtania – szögezi le végül a német lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.