BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-csúcs lehet Budapesten

Az uniós csúcsértekezletek némelyikét Brüsszel helyett a soros elnökséget adó tagállamban kellene rendezni - jelentette ki Herman Van Rompuy EU-elnök.

A belga politikus bécsi látogatásán vetette fel a jelenlegi rendszer módosítását, utalva arra, hogy ez világossá tenné: nem csak Brüsszelből áll az unió. Az idei második félévben Belgium tölti be a soros elnökséget, tehát Van Rompuy javaslatának első eredménye egy budapesti EU-csúcs lehet jövő tavasszal, hazánk elnöki periódusa alatt.

A lisszaboni szerződés nem rendelkezik a csúcsértekezletek színhelyéről, ám a 2004-es bővítés óta - a nizzai szerződés rendelkezésének megfelelően - minden csúcsot (tehát félévente kettőt) Brüsszelben rendeznek. Ez alól csak a rendkívüli találkozók képeznek kivételt.

Van Rompuy felvetése tehát gyakorlatilag visszatérést jelent a 2004 előtti, decentralizáltabb rendszerhez. Emlékezetes, hogy 2002-2004 között félévente egy-egy találkozó volt Brüsszelben illetve a soros elnökséget adó tagállamban, 2002 előtt pedig mindig a tagállamok rendezték meg (nem feltétlenül a fővárosban) a rangos eseményeket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.