BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fico 24 órás ultimátumot adott, Orbán provokációról beszél

Az új kormány nem fog felülni a szlovák provokációnak – hangoztatta Orbán Viktor, miután a nagyon kemény ellentámadást kilátásba helyező Robert Fico felszólította Budapestet, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a szomszédos országbeli magyarok kettős állampolgárságát érintő törvényjavaslatról

„Teljesen nyilvánvaló, hogy a szlovák választáson induló nemzeti pártok folyamatosan provokálják és provokálni is fogják Magyarországot, mi azonban ezeknek a provokációknak nem ülünk fel” – reagált kedden a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák reakciókra Orbán Viktor.

A leendő miniszterelnök kifejtette, hogy Szlovákiában éles választási kampány zajlik, ahol a nemzeti kérdés, a nacionalista megközelítésmód teljes polgárjoggal rendelkezik. Ennek magyarok a szenvedő alanyai.

Az új kormány tanulmányozni fogja a Bajnai Gordon, és Robert Fico közötti szécsényi megállapodást, hogy mennyire tartják majd érvényesnek. A leendő kormányfő első külföldi útja valószínűleg Lengyelországba vezet majd.

„Pozsony felszólította Budapestet, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet a szomszédos országbeli magyarok kettős állampolgárságát érintő törvényjavaslatról” – jelentette be kedden a szlovák nemzetbiztonsági tanács ülése után Robert Fico.

A szlovák kormányfő szerint a magyar lépés súlyos beavatkozás Szlovákia belügyeibe, amelyre Pozsonynak azonnali határozott választ kell adnia. Szlovákia követeli, hogy azonnal üljön össze a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó szlovák-magyar vegyes bizottság. Pozsony további diplomácia lépéseket tesz, ha Budapest erre nem ad 24 órán belül választ, és kezdeményezni fog egy legfelsőbb szintű találkozót is.

A szlovák parlament folyamatosan figyelni fogja a magyar eseményeket, és Peter Weiss konzultációra hazahívott budapesti szlovák nagykövetet is visszaküldték Budapestre. „Készen állunk a nagyon kemény ellentámadásra” – hangoztatta Fico.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint a külföldi magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő budapesti kezdeményezés, nemcsak Szlovákiában, de másutt is – Alcee Hastings amerikai kongresszusi képviselőre hivatkozva – negatív visszhangot váltott ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.