BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb "menekülő út" a kartellezőknek

Új mentesülési lehetőséget kaphatnak immár a gyakorlatban is a kartellezők az Európai Bizottság (EB) minap hozott határozata alapján.

Az EB ugyanis első ízben alkalmazta a 2008 nyarán bevezetett úgynevezett vitarendezési eljárás keretében történő bírságcsökkentést. Lényege, hogy amennyiben az érintett cégek elismerik részvételüket a jogsértésben, az EB „cserébe” a kiszabandó bírságot legfeljebb 10 százalékkal mérsékli. Így igen tekintélyes bírságcsökkentést is elérhet a kartellező.

Szakértői várakozások szerint az intézmény ösztönzi majd a jogsértőket a visszaélés beismerésére, illetve a jogkövető magatartásra. A hazai cégek azonban egyelőre nem reménykedhetnek az új kedvezményben. A vitarendezést csak az EB alkalmazza az eléje kerülő ügyekben. A Gazdasági Versenyhivatal előtti eljárásokban a versenytörvény módosításával nyílhatna rá lehetőség.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.