BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fico győzött, de az ellenzék alakíthat kormányt

Robert Fico miniszterelnök szociáldemokrata pártja győzött a szombati parlamenti választáson, de valószínű, hogy jobbközép ellenzéke alakít kormányt. Iveta Radičová személyében először lehet nő a kormányfő. Minden jel szerint nem került a törvényhozásba az MKP, a Híd viszont bejutott - számol be az Új Szó Online.

Nem hivatalos végeredmény egyelőre nincs, a szavazókörök 97 százalákának adatat dolgozták fel reggel fél hatig, de lényeges elmozdulás már nem várható a számarányokban - írja az Új Szó Online.

A Smer-SD a voksok körülbelül 35 százalékát szerezte. Két eddigi koalíciós partnere közül csak Ján Slota jutott be - az SNS alig lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt. Húsz év aktív politizálás után kibukott a parlamentből a Vladimír Mečiar vezette HZDS. Ez azt jelenti, hogy az eddigi kormányoldal a voksok bő kétötödével rendelkezik.

Fico és Slota néhány mandátummal kesesebbel rendelkezik, mint a jobbközép pártok. Utóbbiak közül négy jutott be. Az SDKä-DS-t 15 százaléknyian választották. A párt ezzel Ficoék után a második legerősebb. Harmadik a Szabadság és Szolidaritás Pártja (SaS) a voksok bő 12 százalékával. Majdnem 9 százalékkal ismét parlamenti erő a KDH. A szavazatok körülbelül 8,5 százalékát tudhatja magáénak Bugár Béla Híd pártja.

Az MKP nem egész 4 és fél százalékával a parlamenten kívül marad. A kudarc miatt Csáky Pál, a párt elnöke, és az egész elnökség benyújtotta lemondását.

A részvételi arány megközelítette az 59 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.