BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fico győzött és megbukott

Ivan Gasparovic szlovák államfő Robert Ficót, az Irány-Szociál-demokrácia (Smer) párt elnökét kérte fel kormányalakításra.

Ivan Gasparovic szlovák államfő Robert Ficót, az Irány-Szociál-demokrácia (Smer) párt elnökét kérte fel kormányalakításra. Ám a többségbe került ellenzéki pártok nem hajlandók tárgyalni Ficóékkal.
Az eddigi kormánykoalíció ereje, a Smer a 150 fős pozsonyi parlamentben 62 mandátumot szerzett. Koalíciós társa, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) éppen hogy elérte a parlamenti küszöböt. Az eddigi harmadik koalíciós erő, a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS-LS) kiesett a parlamentből. A Smernek és az SNS-nek összesen csak 71 képviselői helye van, a parlamenti többséghez 76 mandátum szükséges.
A parlamentbe jutott, összesen 79 mandátumot elért négy másik párt leszögezte: Ficóval egyikük sem hajlandó a tárgyalásokra. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd vezetői megerősítették: közös jobbközép kormányban gondolkodnak.
Fico kész az ellenzéki szerepre, és az SNS vezetője, Ján Slota is tisztában van a koalíciójuk esélytelenségével. „Teszek egy nagyon gyors kört, és ha látom, hogy nem megy, teret adunk a jobboldalnak” – hangoztatta Fico.
„A mostani választásokkal véglegesen a múlté a Vladimír Meciar nevével fémjelzett időszak” – hangoztatta az SDKU listavezetője. Iveta Radicovának jelentős esélye van arra, hogy végül ő alakíthasson kormányt. „Kutyakötelességünk megegyezni Radicovával” – mondta Bugár Béla, a Híd elnöke. Radicovát a nemzetiségi kérdésekben korrektnek tartják. A kettős állampolgárságról szóló magyar törvényt ő is élesen elítélte. A szlovák ellentörvényt sem eltörölni, hanem finomítani kívánja.
A másik magyar párt, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kiesett a parlamentből. A párt elnöke, Csáky Pál bejelentette: az egész elnökség lemond. Azt sem zárta ki, hogy a párttagok egy része átlép a Hídba. A Híd a tisztán szlovákiai járásokban is kapott 1-1,5 százalékot, erre az MKP soha nem volt képes.
„Teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező, de a magyar kormány üdvözli azt, hogy várhatóan a jobbközép alakít kormányt, és azt is, hogy a Híd-Most párt bekerült a törvényhozásba” – értékelte a szlovák választás eredményét Semjén Zsolt. A magyar miniszterelnök-helyettes nem titkolta, hogy örültek volna annak, ha az MKP is bekerült volna a szlovákiai törvényhozásba.

Nem a gazdaság döntött
Szlovákia alaposan megsínylette a válságot, ezt a statisztikai adatokon túl különféle mutatók is jelzik. Ilyen például a svájci IMD versenyképességi felmérése, amelyben az egy évvel ezelőtti 33. helyről az idén a 49. helyre esett vissza (miközben egyébként Magyarország három helyet előrelépett, a 42.-re).
Ám úgy tűnik, már beindult a kilábalás – legalábbis a gazdaság az első negyedévben 4,8 százalékkal meghaladta a 2009-es hasonló időszakét, úgy, hogy az ezt megelőző negyedévben még 2,9 százalékos volt a zsugorodás. Tavaly 4,7 százalékkal esett viszsza a gazdaság, amely az azt megelőző években ugrásszerűen bővült: 2008-ban is még 6,2, 2007-ben pedig 10,6 százalékkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.