BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lovász László kapta a japán "Nobel-díjat"

Lovász László matematikus professzornak ítélték a nemzetközi tudományos-kulturális élet egyik legjelentősebb elismerését, a japán Nobel-díjként is emlegetett Kiotó-díjat.

Az indokolás szerint a magyar tudós, az MTA tagja a matematika különböző ágai közötti kapcsolat megteremtéséért, valamint munkásságának a matematikára épülő tudományterületekre gyakorolt hatásáért részesült a kitüntetésben - írja a Világtudomány.

A díjat minden évben három kategóriában - Fejlett Technológia, Alaptudományok, valamint a Művészetek és Filozófia- osztja ki a vezető japán tudósokból álló bizottság. Lovász Lászlónak az Alaptudományok kategóriájában a Matematika területén ítélték oda a díjat.
 
Az elismerésben részesülők neveit június 18-án hirdette ki a Kyocera vezetősége. A kitüntetéssel járó 50 millió yenes, vagyis körülbelül 126 millió forintos pénzdíjat és egy 20 karátos aranymedált novemberben, ünnepélyes keretek között adják majd át Kiotóban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.