BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olvadó Jobbik, szétesett MSZP, hajrázó LMP - brutális Fidesz előny

Szinte minden téren óriási előnyben vannak a kormányzó pártok, az ellenzék gyenge és támogatottsága is megosztott.

Ez az állítás igaz az összes választókorúra (37, illetve 11 százalék), valamint a választáson való részvételüket biztosra ígérő és pártot választók körére is (65, illetve 17 százalék). A Fidesz javulása ugyanakkor gyengítette valamelyest a Jobbikot, amely a lakosság egészén belül 6, az aktív választók körében 12 százalékon áll. Az LMP ismét jól hajrázik, a biztos pártválasztói körben újra elérte az 5 százalékot – ez áll a Szonda Ipsos szeptember közepén végzett közvélemény-kutatásában, amelyet a Népszabadság közöl.

A tízezer fő alatti településeken állított pártlistákon előreláthatólag jelentős Fidesz-előnyt találhatunk majd az itt közel azonos erőt képviselő MSZP-vel és a Jobbikkal szemben – a kormánypártnak akár hétszer annyi szavazója is lehet, mint a másik kettőnek. Az itt élő emberek 54 százaléka azt állítja, hogy olyannyira elégedett mostani polgármesterével, hogy ezúttal is rá adja majd a voksát. Kifejezetten mérsékeltnek nevezhető a változást szorgalmazók aránya: 21 százalék gondolja úgy, hogy egészen bizonyosan egy új polgármesterjelöltre fog majd voksolni.

A tízezer lakost meghaladó kis- és közepes városokban is erős a Fidesz, csaknem négyszer annyian voksolhatnak rájuk, mint a szocialistákra, ötször többen, mint a Jobbikra. Ezeken a településeken is viszonylag nagy esélye van a jelenlegi polgármesterek újraválasztásának (47 százalék, szemben a leváltást szorgalmazó 35 százalékkal).

Az itteni emberek válaszaiból az is kiderül, hogy a leendő városvezetők zömmel kormánypártiak lesznek, hiszen 55 százalék rájuk kíván szavazni. A kis- és közepes városok felnőtt lakosságának 18 százaléka független polgármesterjelöltre akar voksolni. Úgy tűnik, az ellenzéki pártoknak itt nem sok babér terem, mindössze 12 százalék szavaz általuk támogatott politikusra. A megyei jogú városok – amelyekben egyébként pártlistára nem szavaznak az emberek – politikai elkötelezettségükben nagyon sokfélék, de összességé ben a kormányoldal sokkal jobban áll, mint az ellenzéki. Erre utalnak a polgármesterjelölt-preferenciák: 63 százalék szavazna kormánypárti, 18 százalék ellenzéki személyre.

A fővárosban minden bizonnyal a Fidesz nyeri a listás szavazást, de a biztos pártválasztók közötti támogatottsága (48 százalék) alapján korántsem biztos a közgyűlésben a többsége, de nem is elképzelhetetlen. A szocialisták két héttel a választások előtt 29 százalékot értek el, az LMP 12 százalékon, a Jobbik 10 százalékon állt a fővárosban. (Szonda Ipsos)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.