BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adócsökkentés - Nem várnak csodát Orbántól

A lakosság körében továbbra is a legfontosabb téma a devizahitelek kérdése. A Policy Agenda és a Szigetvári és Társai Kommunikációs Vállalat által készített felmérés szerint a magyar lakosság jelentős része közvetlenül vagy közvetve érintett a devizhitelek emelkedésének problémájával.

Átlagosan 20 ezer forintnyi törlesztőrészlet-emelkedésről számoltak be a felmérésben résztvevők. Ez magasabb az augusztusi értéknél, amikor a válaszadók 16 ezer forintos emelkedésről számoltak be. A válaszadók 82 százaléka a többletköltségeket már csak nehézségek árán tudja kifizetni, ami változatlan értéket mutat a nyár végi adatokhoz képest.

Az árfolyam ingadozás miatt a válaszadók többsége továbbra is leginkább a gazdasági világválságot tartja felelősnek. A társadalom a politikával szemben továbbra is megengedő, az Orbán- és a Bajnai-kormányhoz egyaránt közepes felelősséget rendelnek.

A kutatásban megkérdezettek negyven százaléka úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt időszakban emelkedett a fűtésköltsége. A választók 85 százaléka számít 2011 elején energiaár növekedésre. Orbán Viktor gázáremelésről szóló nyilatkozatáról a lakosság kétharmada értesült.

A gázárak befagyasztásának megszüntetéséért leginkább az Orbán-kormányt, 35 százalék, és a gázszolgáltató cégeket 26 százalék, teszik felelőssé. A kormányzat áremelés elleni lépéseit közepesre értékelik. Az MSZP-szavazók véleménye ennél jelentősen kedvezőtlenebb 2,2 pontos, míg a Fidesz-szimpatizánsoké kedvezőbb 3,4 pont.

A válaszadók 81 százaléka szerint a szolgáltató cégek a kormány által kivetett különadót a jövőben megpróbálják áthárítani a fogyasztókra. A választók 52 százaléka szerint a szolgáltatók ezen kísérletét a kormány nem tudja megakadályozni. Még a Fidesz szavazóinak körében is csak 48 százalék vélekedik úgy, hogy a kormány hatékonyan tud fellépni az energiaszektorral szemben.

A személyi-jövedelemadó változásokkal kapcsolatban a választók óvatosan értékelik a módosítás következményeit, legnagyobb részük, 42 százalékuk szerint nem fog változni nettó jövedelmük, hozzávetőleg 25 százalékuk véli úgy, hogy csekély emelkedés várható jövedelmükben. A válaszadók 20 százaléka szerint pedig negatív hatás várható.

Az új adórendszer elfogadottsága a közepesnél valamivel rosszabb 2,6 pontos osztályzatot érte el. A Fidesz-szavazók véleménye ennél kedvezőbb 3,2 pont, de még mindig a közepes tartományban mozog. Az MSZP szimpatizánsai esetében jelentősen kedvezőtlenebb az értékelés, 2 pont.

A felmérés összegzéséből kiderül, hogy a kormánynak kedvező a helyzete, hisz a választópolgárok tudják, nem lesz radikális adócsökkenés. Így nem várható, hogy tömegesen csalódjanak a januári fizetés készhez vétele után.

Azonban egyre nagyobb várakozásokkal kell szembenézni a kormánynak a devizahitelek miatt. Jelenleg ugyan nem tartják jelentős mértékben felelősnek a Fidesz-KDNP-t a kialakult helyzetért. Amennyiben viszont a látványosan beharangozott Nemzeti Eszközkezelő Társaság nem tud valódi segítséget nyújtani a bajbajutottaknak, akkor rövid idő alatt jelentősen romolhat a kormánypártok megítélése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.