BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Klímacsúcs - Egyelőre kevés eredmény

Éjszakába nyúlóan tárgyaltak a cancúni klímacsúcs részvevői a pénteki, hivatalos zárónap előtt azzal a céllal, hogy az ellentétes álláspontok kereszttüzében egy elfogadható, a klímavédelmi tárgyalások jövőjét fenntartani képes megállapodással állhassanak elő. A tárgyalások akár a hétvégén is folytatódhatnak.

A tárgyalódelegációk csütörtökről péntekre virradóra arról számoltak be, hogy néhány kérdésben már megoldották a szövegezési és záradékokkal kapcsolatos nézeteltéréseket. Más területeken, mint a fejlett, illetve fejlődő országok által vállalt károsanyagkibocsátás-csökkentő intézkedések kérdésében, patthelyzet alakult ki.

Luis Figueiredo, a brazil tárgyalódelegáció tagja csütörtökön elmondta: "intenzív tárgyalások folynak, sokat egyeztetünk a többi féllel. Ez jó jel. Bízom benne, hogy holnap jó eredménnyel zárhatjuk a konferenciát" - tette hozzá. Ezzel szemben, Chris Huhne, Nagy Britannia energia- és klímaügyi minisztere úgy nyilatkozott: "Pengeélen táncolunk. Könnyen lehet, hogy jó lesz a tárgyalások kimenetele, de ugyanúgy beleszaladhatunk egy balesetbe is".

    A nap egyik legjelentősebb eseménye Indiának az a bejelentése volt, hogy - korábbi álláspontjával ellentétben - hajlandó lenne a jövőben jogi kötelezettségekkel járó kibocsátáscsökkentési vállalásokat tenni. India a világ harmadik legnagyobb kibocsátója az üvegházhatást kiváltó gázoknak Kína és az Egyesült Államok után. Az indiai környezetvédelmi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Dzsairem Rames újságíróknak elmondta: épp itt volt már az ideje, hogy India változtasson álláspontján. "A döntést azzal a szándékkal hozta meg az indiai kormány, hogy bővítse tárgyalási lehetőségeit a következő évben, India csak így juthat vezető szerephez a világban" - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.