BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy bulival indul az uniós elnökség

Az átlagemberek számára is érthetővé és átélhetővé kívánja tenni Magyarország uniós elnökségét a kormány, amely ennek érdekében több száz uniós programot kínál majd január és július között.

Mint azt Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, a szakmai, diplomáciai rendezvények mellett a lakosságot is megmozgató eseményeket szerveznek majd. Példaként említette, hogy december 31-én a Millenárison szerveznek majd nagyszabású bulit Európa „Mi vagyunk” címmel, amely a magyar elnökség kezdetének megünneplésére szolgál. Ezt kulturális rendezvények sorozata fogja követni, amelyek nem csak a magaskultúrára fókuszálnak, tette hozzá az államtitkár.

„Tudatosítani szeretnénk az emberekben, hogy az EU nekik is egy lehetőség, és rajtuk múlik, hogy élnek-e vele” – fejtette ki Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Győri Katalin pedig korábban a Világgazdaság kérdésére megjegyezte: szeretnék aktivitásra sarkallni az embereket, bevonni őket a történésekbe, és elmondani nekik, miért is jó, hogy Magyarország lesz fél évig az EU elnöke.  

Az aktivitás mellett az identitás tudatosítására is hangsúlyt helyezne a magyar elnökség. Kovács Zoltán ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az erős Európához erős identitástudattal rendelkező nemzetekre van szükség, Győri Enikő pedig a “többes identitás”, a helyi közösségekhez való kötődés fontosságát hangsúlyozta.                   

Az uniós elnökség népszerűsítését szolgálja a magyar elnökség hétfő óta elérhető honlapja is, az eu2011.hu, amely rendszeresen frissülő információkkal, kulturális ajánlóval, élő közvetítésekkel, galériával és a későbbiekben blogokkal várja a látogatókat. „A célunk az volt, hogy egy átlátható oldalt hozzunk létre, amely gyors, pontos, hiteles és széleskörű tájékoztatást nyújt az olvasóknak” – magyarázta Győri Enikő. Az érdeklődők feliratkozhatnak a hírlevelekre, de akár sms-ben is kérhetnek tájékoztatást a legaktuálisabb uniós történésekről.       

Az oldalt egy 25 fős stáb működteti, az üzemeltetés mintegy 90 millió forintba kerül. A website-ot létrehozó szoftvert az elnökségtől december végén elköszönő Belgium ingyenesen bocsátotta Magyarország rendelkezésére, így csak a „magyarosítására” kellett költeni, mintegy nyolcmillió forintot. Az egész elnökségi stáb – háttérintézményekkel együtt – nyolcszáz főből áll, csak a Külügyminisztériumban pedig mintegy kilencven fő viszi az elnökség ügyeit.

Az EU-elnökség brüsszeli és hazai szakmai kommunikációját a Külügyminisztérium fogja irányítani, míg a kulturális és imázs-kommunikáció a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium feladata lesz. Utóbbiak része egyebek mellett a lakossági célú nem szakmai belföldi kommunikáció, a kulturális rendezvények és az országpromóciós kiadványok.

A sajtóeseményen Győri Enikő azt is közölte, hogy a magyar elnökség politikai nyitányára január hatodikán kerül majd sor, amikor hivatalosan is átvesszük a stafétabotot Belgiumtól. Az ezt követő napon már együtt ülésezik majd az Európai Bizottság és a magyar kormány.

Az államtitkár a célok között említette, hogy a magyar elnökség lezárultáig, azaz június végéig keresztülvigyék az Unió gazdasági kormányzását lehetővé tévő jogszabályokat, elfogadják az európai szintű romastratégiát, valamint a Duna Régió Stratégiát – utóbbi a közép-európai térség, a Duna-medence országainak átfogó fejlesztési programját foglalja magába. Emellett a célkitűzések között szerepel, hogy az EU június végéig zárja le a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal.     

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.