BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spiegel: A legjobb, amit Merkel tehet, hogy lemond

A Der Spiegel "Miért van szüksége Németországnak Európára?" című elemzésében arra mutat rá, hogy Angela Merkel kancellárnak le kellene mondania az ország vezetéséről azért, hogy a mandátuma lejártakor átvegye az EU elnöki tisztét Herman van Rompuytől.

A Spiegel elemzésében úgy vélekedik: a kancellár szerepét más is betöltheti, Angela Merkelre az Európai Unióban van szükség Németországnak azért, hogy bebizonyítsa: olyan komolysággal kezeli az európai közösséget, amelyet az megérdemel. A lap emlékeztet Németország hozzáállására az európai adósságválság kezelésében, és úgy véli, hogy Angela Merkelnek a szerinte a német érdekeket védő politikája elidegeníti országát a szövetségeseitől.

Németországnak szüksége van Európára és Európának is szüksége van Németországra – hangsúlyozza a Spiegel, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi amerikai politikai atmoszférában Németország lesz az egyetlen állam, amely képviselheti a klasszikus nyugat-európai értékeket. A lap emlékeztet arra, hogy Németország számára nem létezik önálló, nemzeti út, hiszen a hatalmas gazdasági erőt képviselő Kínával szemben Berlin csakis az EU keretein belül képes fellépni.

És bár Németország gazdasági növekedése impozáns, termékei pedig továbbra is rendkívül piacképesek, a jövőben a legjobb esetben is csak Kína távvezérelt ipari parkjává válhat az ország, ha egyedül próbál boldogulni. Az elemzés leszögezi, hogy Németországnak nem szabad a gyengébb eurózóna tagállamok kiszorítását szorgalmaznia, mert a közös európai devizapolitika csak egységes szerkezetben hatékony. Ha meg akarjuk őrizni a legjobbat abból, mit jelent németnek lenni, azt csakis akkor tehetjük meg, ha ezeket az értékeket belefoglaljuk abba, mit jelent európainak lenni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.