Közélet

Nyomorúság és Magyarország-bacilus - Ezt mondták rólunk ma

Kedden is újabb nyugat-európai médiumok illették kritikával a második Orbán-kormány politikáját. Elsősorban a sajtószabadság védelme érdekében álltak ki, de megemlítették a válságadókkal kapcsolatos kifogásokat is.

Az AFP francia hírügynökség összefoglalót közölt a magyar médiatörvény kapcsán történtekről. A hírügynökség tudósításában a magyar sajtóban megjelentekről készített körképet. Nyilvánvaló, hogy Franciaország az unió más országaihoz hasonlóan azt szeretné, hogy a magyar médiatörvény szövegét módosítsák – jelentette be Francois Baroin, a francia kormány szóvivője. Ez a törvény nem összeegyeztethető annak a sajtószabadság-eszmének az alkalmazásával, amelyet az európai szerződések mindegyike érvényesnek tekint – tette hozzá a kormányszóvivő egy keddi rádióinterjúban.

Magyarország demokratikus marad - címmel közölt cikket a Handelsblatt, melynek szerzője Breier Zsuzsa, az első Orbán-kormány alatt kinevezett volt berlini kultúrattasé. Az író írásában számba veszi az összes a törvénnyel kapcsolatban felmerült kifogást és cáfolja azokat. Azonban egyetértett abban, hogy vannak problémás pontjai a törvénynek így például a nemzetbiztonság, vagy a kiegyensúlyozottság fogalmának meghatározása.

Azt is elismeri Breier, hogy a törvényt széles körű társadalmi vita nélkül fogadta el az Országgyűlés. Véleménye szerint már csak a kormánypártok támogatottsága miatt is jobb lett volna előzetes vitát kezdeményezni a törvényről. Az egykori attasé szerint előre nem lehet megmondani, jó vagy rossz-e a magyar médiatörvény, és hogy felhasználhat-e a sajtószabadság megfojtására.

Keddi számában a Der Standard című osztrák lap is írt a magyar kormány politikájáról. A cikk írója szerint a pénzügyi piacok nyomása téríthetné el Magyarországot a populista irányvonaltól. Eric Frey vezető szerkesztő szerint a kormány gazdaságpolitikája további évekre meghosszabbíthatja az ország nyomorúságát és hosszú távra Európa peremére szoríthatja Magyarország.

Véleménye szerint bármilyen hangos is lesz a médiatörvény elleni kritika, sem az Európai Bizottságnak, sem az Európai Parlamentnek nincs eszköze valódi nyomásgyakorlásra, a nemzetközi kiközösítés pedig belpolitikailag a magyar miniszterelnöknek kedvezhet, tette hozzá.

Magyarország „bacilus” Európára nézve – jelentette ki Peter Frey, a német közszolgálati csatorna, a ZDF főszerkesztője. Véleménye szerint Orbán Viktor személyes ellenőrzése alá vonta a sajtót, mely lépéssel megszűnt Magyarországon a szólás- és sajtószabadság. Frey véleménye szerint Olaszországban és Franciaországban sincs minden rendben a sajtó körül, de a Magyarországon történtek minden eddiginél veszélyesebb kor kezdetét jelzik.

A főszerkesztő véleménye szerint magukat járatják le Európa vezetői, amennyiben hagyják, hogy Orbán Viktor az soros elnökeként ünnepeltesse magát. Az unió és a tagállamok vezetőit óva intette Frey, hogy közös képen szerepeljenek a magyar miniszterelnökkel, és minél előbb bírálatot kell hozni a magyar médiatörvény kapcsán, hisz addig nem lehet hiteles a Moszkvával, Minszkkel és Pekinggel az emberi jogokért folytatott küzdelem.

Fokozódik a vita a magyar kormány és egyre inkább szókimondó kritikusai között Európa szerte – írja keddi vezető cikkében a The Wall Street Journal. A cikkben számba veszik a magyar politikával kapcsolatos kritikákat és az uniós soros elnökség miatti aggodalmakat.

A médiatörvény ellen tiltakozó Facebook-csoportal foglalkozik a Der Spiegel egyik online írása. A cikk amellett, hogy felidézi a médiatörvénnyel kapcsolatos hazai történéseket: Mong Attila és Bogár Zsolt felfüggesztését, kiemeli, a fiatal értelmiségiek az internet egyik közösségi oldalán szervezkednek.

válságadó sajtó WSJ médiatörvény EU orbán-kormány Fidesz ZDF EU-elnökség kritika külföld
Kapcsolódó cikkek