BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kadhafi személyesen rendelte el a Lockerbie merényletet

Egy svéd lapnak nyilatkozva a volt líbiai igazságügy-miniszter azt állította: a diktátor személyesen rendelte el a Lockerbie robbantást.

1988 december 21-én a skóciai Lockerbie felett robbantottak fel egy utasszállítót a levegőben, 259 emberrel a fedélzetén. A katasztrófát egyetlen utas sem élte túl. A tüntetők elleni erőszak miatt leköszönt Musztafa Abdel-Dzsalil volt igazságügy-miniszter a svéd Expressen című lapnak nyilatkozva azt állította: bizonyítani tudja, hogy személyesen Kadhafi rendelte el a repülőgép kilövését, bár nem árulta el részleteket arról, milyen bizonyítékról van szó – jelenti az AP.

A volt miniszter szerint a líbiai diktátor adott parancsot Abdel Baszet al-Megrahinak, a Lockerbie-merénylet végrehajtójának, akit 2009-ben engedtek ki skóciai börtönéből, arra hivatkozva, hogy prosztatarákban szenved és hamarosan életét veszti. A volt miniszter szerint Kadhafi mindent elkövetett azért, hogy hazahozza Skóciából a terroristát, aki azóta is él.

Eközben Líbiában folytatódnak a harcok a kormányhoz hű erők és a tüntetők között. A forradalmárok az ország keleti részét tartják irányításuk alatt, de a front fokozatosan a főváros felé húzódik. Az AP jelentése szerint a Kadhafit támogató fegyveresek válogatás nélkül nyitnak tüzet a lakosok Tripoliban, miközben a hadsereg egységes egymás után állnak át a forradalmárokhoz. Ma délután két vadászpilóta katapultált és hagyta lezuhanni repülőgépét azért, hogy ne kelljen bombáznia a forradalmárok irányítása alatt álló Bengázit.

A TIME információi szerint Kadhafi arra utasította a biztonsági erőket, hogy kezdjék meg az olajszállító vezetékek felrobbantását. Ezzel a lépéssel megszűnhet a líbiai olaj áramlása a Földközi-tenger felé, a bennfentesek szerint Kadhafi így akarja megmutatni a lázadó törzseket: vagy őt választják a káoszt.

Délelőtt Nicolas Sarkozy elnök a francia kormánnyal való heti találkozóját követően közleményben tudatta: felkérte a külügyminiszterét arra, hogy azonnali és konkrét szankciókat sürgessen Líbiával szemben. Az elnök úgy fogalmazott: a gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok megszakítására azért van szükség, hogy a líbiai forradalom leverésében részt vevők tudják: az erőszakos cselekmények nem maradnak megtorlás nélkül.

Angela Merkel német kancellár borzalmasnak minősítette Kadhafi tegnapi televíziós beszédét, amelyben drogos kisebbségnek nevezte a kormányellenes tüntetőket és közölte: nem mond le a hatalomról.

Elemzők szerint félő, hogy a Közel-Keleten kezdődő lázadás-sorozat tovább terjed. Ennek jele lehet, hogy a szaúdi király 15 százalékos fizetésemelést és munkanélküli támogatást vezetett be, ami eddig nem létezett soha az országban. Igaz, a szakértők nem tartják valószínűnek, hogy a forradalmi hullám a királyságot is eléri, de egy héttel ezelőtt még ugyanezt gondolták Líbiáról is.

Pintér: Olaszországnak segítséget kell kapnia

Magyarország, az EU soros elnökeként felhívást intéz a tagállamokhoz, vizsgálják meg, milyen módokon tudnak részt vállalni az olasz hatóságokra az Észak-Afrikából menekülők áradata miatt megnövekedett nyomás megosztásában – nyilatkozta Pintér Sándor belügyminiszter. Hozzátette: a menekülthelyzettel kiemelten foglalkozik a bel- és igazságügyminiszterek ma kezdődő brüsszeli tanácskozása is.

Az Európai Bizottság már bejelentette, hogy a pénzügyi segítség érdekében megnyitja az Európai Menekültügyi Alap és a Külső Határok Alap forrásait. A Frontex szervezésében, koordinálásával pedig a tagállamok felajánlásaiból, eszközeiből építkezve közös akciók várhatók.

 

Az Európai Bizottság már bejelentette, hogy a pénzügyi segítség érdekében megnyitja az Európai Menekültügyi Alap és a Külső Határok Alap forrásait. A Frontex szervezésében, koordinálásával pedig a tagállamok felajánlásaiból, eszközeiből építkezve közös akciók várhatók. Forrong az arab világ -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.