BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább ketyeg a közel-keleti időzített bomba - Helyzetjelentés

Szíria, Bahrein, Szaúd-Arábia, Jemen – a kormányellenes tüntetések folytatódnak a közel-keleten, a térségben továbbra sem enyhül a feszültség.

A szíriai Deraa városában a hírügynökségi jelentések szerint több ezren tüntetnek a kormány ellen. Ezzel folytatódik a napok óta tartó demonstrációs hullám, amelynek során a kormányerők több tüntetőt lelőttek. A Reuters információi szerint pénteken legalább négy demonstrálót öltek meg a biztonsági erők, szombaton pedig mintegy 10 ezren gyászolták elhunyt társaikat Deraa-ban.

Bahrein a Guardian beszámolója szerint továbbra is ostrom alatt áll, a főváros két legnagyobb kórházát maszkot viselő katonák veszik körül. A jelentések szerint gumilövedékek és könnygáz jelzi, hogy a katonai erők a kórházakat is megtámadták, mivel az intézmények kiindulópontot jelentettek a tüntetéseknek. A hadsereg folyamatosan őrjáratozik a városban és elzárja a korábban a tüntetők gyülekezési helyének számító főtérhez vezető utat. A teret egyébként pénteken a kormány utasítására megsemmisítették, így próbálva letörni az immár két hete tartó tüntetés-sorozatot.

Az Egyesült Államok korábban felszólította a bahreini vezetést, hogy ne alkalmazzon erőszakot a tiltakozók ellen, ezidáig hiába. A siíta tüntetők továbbra is a szunnita vezetés távozását követelik, Bahrein pedig már a szintén szunnita szaúdi erőket is behívták az országba a tüntetések letörésére. Szaúd-Arábia számára viszont egyre nehezebb a térség stabilizáló erejének biztosítása, mivel itt is féken kell tartani a kormányellenes tüntetőket.

Kétezer kommandós kétszáz rendőrségi jármű segítségével igyekezett feloszlatni egy tüntetést Szaúd-Arábia fővárosában, ahol a lakosság a tárgyalás nélkül évek óta fogva tartott politikai foglyok kiszabadulásáért demonstrált. Az AP jelentése szerint a hatalmas rendőri erő több tüntetőt letartóztatott, miután azok megpróbáltak bejutni a rijadi belügyminisztériumba. Ebben a hónapban ez már a harmadik, a tárgyalás nélkül fogva tartott lakosokért megrendezett tüntetés, amelyet annak ellenére rendeztek meg, hogy a szaúdi hatóságok mindenfajta gyülekezést tiltanak, így próbálva elejét venni az arab világban érzékelhető feszültség elterjedésének.

Jemenben ma bejelentette lemondását az emberi jogokért felelős miniszter, miután a múlt héten 52, a kormány ellen tüntető polgárt öltek meg a kormányerők. Az elnök ígéretet tett arra, hogy nem indul a következő választásokon és demokratikus átmenetet biztosít az ország számára.

A Közel-Kelet és Afrika lőporos hordó, ami bármelyik pillanatban felrobbanhat – kommentálta az eseményeket a Reutersnek Jonathan Barratt, a Commodity Broking Services elemzője. A szakértő szerint a líbiai offenzíva, valamint a bahreini összecsapások együttesen jelentős árfelhajtó hatást eredményezhetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.