BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A köztársaság morális válsága tovább mélyül"

A HVG és az Eötvös Károly Intézet (EKINT) közössen készülő sorozat májusi jelentése szerint az alaptörvény elfogadásával az alkotmányosság általuk alkalmazott mércéje veszít korábbi súlyából. Arra kell felkészülnünk, hogy a jogállami forradalom alkotmánya helyett – jó esetben – újból az alkotmányosság nemzetközi minimumszintjéhez mérjük magunkat – áll a jelentésben.

Az elemzésben az olvasható, hogy az alkotmány elfogadásával a köztársaság morális válsága nem ért véget, ellenkezőleg, alkotmányos válsággá mélyült, melynek időtartama meg sem jósolható.

A végszavazás és az aláírás után a döntés áterőltetése politikai értelemben – győzelemnek látszó és így is bemutatható – vereség, hiszen nem kellett többséget teremteni, az technikailag adott volt, a parlamenti szavazás eredménye nem is lehetett más – írja a HVG. A társadalmi elfogadtatásért folytatott kommunikációs kampány viszont fantáziátlannak, ostobának és sikeretlennek bizonyult.

A jogállamiság-index tavaly júniusi 5,5-ös szintről 3,6-ra süllyedt idén májusra. Egy év alatt két alkalommal, először az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítésekor, másodszor az alaptörvény megszavazását követően, írja a HVG.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.