BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme, a korrupció elsőszámú céltáblái

A helyi önkormányzatok és a kormányzati szervek vannak kitéve a legnagyobb mértékben a korrupció kockázatának – szűrhető le az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tegnap bemutatott integritásjelentéséből.

 Sántha György, az Állami Számvevőszék munkatárasa közintézmények körében végzett kutatásokról elmondta: az egészségügyben és a szociális ellátások terén tartósan meghaladja a kereslet a kínálatot, ez is növelheti a tisztességtelen eljárások valószínűségét.

A jelentés szerint a helyi önkormányzatok és az egészségügyi intézmények 8 százalékánál létezik szabályozás az ajándékok, meghívások, utazások elfogadásáról, ez alacsony arány. Elgondolkodtató az is, hogy e körben a belső szabályozás az intézmények felénél írja elő azt, hogy a munkatársak nyilatkozzanak gazdasági érdekeltségeikről.

Az ÁSZ a felmérés keretében 4111 intézményt keresett meg, ebből 1095 válasz érkezett vissza. Ez 26 százalékos adatszolgáltatási aránynak felel meg, ugyanakkor ezek az intézmények az érintett költségvetési források 38 százalékát (2238 milliárd forintot) kezelik, és a személyi állomány 36 százalékával büszkélkedhetnek. A legaktívabbak a kormányzati szervek voltak, a legalacsonyabb arányban válaszolók pedig az általános iskolák.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.