BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra sem elégedett Brüsszel

További lépések megtételére szólította fel Romániát és Bulgáriát az Európai Bizottság a két ország igazságügyi reformját és a korrupció elleni harcát értékelő éves monitoringjelentésében.

Brüsszel különösen Bulgáriát sürgette a megfelelő intézkedések meghozatalára, ahol – feltehetőleg nem véletlen az időzítés – a jelentés megjelenése előtti napon bomba robbant két ellenzéki párt székházánál.

Az igazságügyi reformra és a korrupció elleni harcra irányuló további erőfeszítések megtételére szólította fel Romániát és Bulgáriát az Európai Bizottság tegnap a két ország igazságszolgáltatási rendszerét vizsgáló éves monitoringjelentésében. A mostani az ötödik éves értékelés a két ország 2007. januári csatlakozása óta. Románia és Bulgária uniós belépésére ugyanis úgy került sor, hogy az igazságügy, valamint a korrupció elleni harc terén az EU-tagsági követelmények szempontjából hiányosságok voltak. Bulgária esetében a fenti két megfigyelt terület kiegészül a szervezett bűnözés elleni fellépésre vonatkozó erőfeszítések vizsgálatával is.

A Bulgáriáról szóló mostani jelentés szerint a bírói kar vezetésének valódi elkötelezettséget kell felmutatnia a bírósági reform terén, ugyanis a bírói kinevezéseknél még mindig fennáll a transzparencia és a hitelesség hiánya, illetve előfordul, hogy az egyes bírók elleni vizsgálatokat nem a kellő alapossággal folytatják le. Brüsszel emellett megállapítja, hogy a korrupció elleni harc az utóbbi egy évben nem vezetett meggyőző eredményekhez, illetve a szervezett bűnözés elleni küzdelem is további erősítésre szorul.

A jelentés közzététele előtti napon – valószínűleg tudatos időzítéssel – két bolgár ellenzéki párt székháza előtt házi készítésű bomba robbant. A hajnali támadások a Rend, Jog és Igazság, valamint az Ivan Kosztov korábbi kormányfő vezette Demokraták az Erős Bulgáriáért nevű jobbközép pártot érték. Előbbi tömörülés egyes feltételezések szerint szoros kapcsolatot ápol Alekszej Petrovval, aki a gyanú szerint jelentős maffiahálózatot épített ki. A korábbi titkosügynököt és karatebajnokot zsarolással és egy üzleti partnerének halálos megfenyegetésével vádolják.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.