BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fiatalok jövő nélkül - drámai szinten az állástalanok száma

Elkeserítő képet mutat az Európai Unió fiataljainak munkaerő piaci helyzete az Eurostat márciusi adatai szerint. A 15 és 24 év közötti korosztály több mint 20 százaléka állástalan, a legrosszabb helyzet Spanyolországban van, ahol szinte minden második fiatal számít munkanélkülinek.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az Európai Unióban a 15 és 24 év közötti fiatalok 20,5 százaléka munkanélküli, a legdrámaibb a helyzet Spanyolországban, ahol ez a szám 47 százalékra rúg. Hazánk helyzete sem mondható jónak, hiszen az említett korcsoport 24,8 százaléka számít állástalannak. A régiónkban egyesül Szlovákiában mértek magasabb rátát: 33,3 százalékot.

A Spiegel témába vágó beszámolójából kiderül, hogy a legnagyobb probléma az, hogy a fiataloknak még lehetőségük sincsen más országokban állást keresni, mert a jelenség az unió 27 országában mindenütt jelen van. A helyzet éppen ettől ijesztő: a fiatalok magas munkanélküliségi aránya nem csak a csőd közelébe jutott országokban magas. Lettországban 29,7, Litvániában pedig 32,6 százalékos ez a mutató.

Az elmúlt hónapokban Madridban és Athénban éppen a fiatalok tüntettek munkahelyekért. Dühösek amiatt, hogy a politika gyakorlatilag kilátástalanságba hajszolja őket. S hasonló helyzet miatt törtek ki zavargások az elmúlt napokban az Egyesült Királyságban is, még akkor is , ha alapvető különbségek vannak a londoni zavargások és a dél-európai tüntetések között – írja a német napilap internetes kiadása. A szigetországban csaknem 20 százalék a munkanélküli fiatalok aránya. Ez nagyjából hat százalékkal több, mint a válság előtt, 2008 áprilisában.

A legalacsonyabb értéket Hollandiában (7,1 százalék) és Ausztriában (8,5 százalék) mértek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.