BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán: A vádak abszurdak, nem engedünk az atomprogramból

Mahmud Ahmedinezsád iráni elnök abszurdnak nevezte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) jelentésében szereplő állításokat és közölte: országa egy jottányit sem enged az atomprogramjából.

Az IAEA jelentése szerint Irán minden jel szerint atomfegyver előállítására készül. Az iráni elnök határozottan elutasította az állításokat és úgy fogalmazott: a nemzetközi szervezet sajátmagát hitelteleníti az ilyen, "abszurd" dokumentumokkal. Teherán erőteljes megfogalmazásainak elsősorban Moszkva ad táptalajt, hiszen az orosz kormány keményen elutasította Izrael esetleges Irán elleni támadásával kapcsolatos kijelentéseit.

Emellett  Gennadij Gatilov külügyminiszter-helyettes az AP szerint a további szankciók meghozatalát is elutasította. A politikus szerint a további ENSZ szigorításokat a nemzetközi közvélemény úgy tekintené, mint az iráni rezsim megváltoztatására irányuló lépéseket, Moszkva fontolóra sem veszi ezeket a javaslatokat.

Ehhez képest Alain Juppé francia külügyminiszter már közölte: támogatja a minden eddiginél erőteljesebb szankciókat Irán ellen. Az izraeli kormány egyelőre nem kommentálta a jelentést, annak ellenére, hogy lapjelentések szerint nagyrészt ettől tették függővé az Irán elleni következő lépéseket. Az izraeli lapok már az előző héten is arról cikkeztek, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter igyekszik meggyőzni a kabinetet a katonai támadás szükségességéről. A Jerusalem Post viszont úgy tudja, hogy már a haditerv is elkészült, eszerint mintegy kétszáz vadászrepülővel indítanának támadást az iráni atomlétesítmények ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.