BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Washington: Kész van a terv Irán megtámadására

Napokkal az iráni atomtárgyalások újrakezdése előtt az Egyesült Államok izraeli nagykövete kijelentette, hogy az Irán elleni támadás tervei elkészültek és bármikor napirendre kerülhetnek.

"Jobb lenne a helyzetet diplomáciai úton megoldani, de ez nem jelenti azt, hogy egy esetleges katonai támadás tervei ne állnának készen és ne kerülhetnének bármikor napirendre" – fogalmazott az iráni helyzetről Dan Shapiro a Reutersnek nyilatkozva. Az Egyesült Államok izraeli nagykövete ezért immár másodszor tett erős utalást arra, hogy Washington felkészülten várja a háború megkezdését.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások hosszabb szünet után a múlt hónapban indultak újra, május 23-án pedig ismét találkozik a nemzetközi közösség és az iráni vezetés. Jelenleg Kína, az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország is alkalmaz szankciókat az atomprogramját töretlenül folytató Irán ellen, Washington pedig azt tervezi, hogy további szigorítja azokat, büntetve minden vállalatot, amely üzletel Iránnal.

Izrael világossá tette, hogy fenyegetve érzi magát Irán által és a sajtóhírek szerint a kormány radikálisabb tagjai, így Avigdor Liebermann külügyminiszter hajlik arra, hogy mielőbb meginduljon a támadás Teherán ellen. Ugyanakkor az amerikai kormány a hivatalos tárgyalások során igyekezett rávenni az izraeli kabinetet arra, hogy halassza el az esetleges katonai akciókat. Teherán állítja, hogy ragaszkodik atomprogramjához, ami békés célokat szolgál, ugyanakkor a nemzetközi ellenőrző csapat nem kapott szabad bejárást egyes, az ENSZ szerint kérdéses iráni objektumokba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.