BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kampány Izraelben - Romney: Bármilyen eszközzel megállítjuk Iránt

Közeledik az amerikai elnökválasztás, Mitt Romney gőzerővel kampányol a Közel-Keleten, hogy ezzel bizonyítsa: a jelenlegi elnök rossz külpolitikája is hozzájárul a térség instabilitásához. Eközben az Obama-kormány igyekszik elérni, hogy Izrael a választásokig ne mérjen csapást Iránra.

„Bármilyen eszközzel, de el kell téríteni Iránt nukleáris programjától” mondta Mitt Romney republikánus elnökjelölt vasárnap, izraeli útjának egyik állomásán a Reuters tudósítása szerint. Hitet tett ezen felül a zsidó állam támogatása mellett; bárhová is fajul az ország viszonya Iránnal. Az Egyesült Államok idén novemberben választ új elnököt, a kampányban természetesen nagy figyelmet kap a Közel-Kelet.

Mitt Romney erősen kritizálta ellenfelét, Barack Obamát, amiért nem kezeli kellő keménységgel Iránt. A hivatalban lévő elnök sem zárta ki a katonai erő alkalmazását, ha nem sikerül Irán atomprogramját leállítani, ennek ellenére a katonai szankció időzítését illetően jelenleg nem ért egyet az USA és Izrael. Az USA szerint a gazdasági szankciók elég hatékonyak ahhoz, hogy egyelőre ne legyen szükség erőszakra – mondta David Makovsky washingtoni Közel-keleti Politika Intézet szakértője a Bloombergnek.

Irán fenyegetőzik

Az iráni hadsereg légierejének parancsnoka július elején kijelentette, hogy egy esetleges amerikai katonai támadást követően perceken belül megsemmisítik az ország közel-keleti bázisait és Izraelt is megtámadják.

A katonai vezető a Reuters jelentése szerint leszögezte, hogy Teherán megtámadása esetén perceken belül vissza fognak vágni. A tíz afganisztáni és kirgiz katonai bázison kívül az Egyesült Államok Katarban, Bahreinben, az Egyesült Arab Emirátusokban, Kuvaitban és Törökországban is rendelkezik támaszponttal, azt nem tudni, hogy az iráni hadsereg milyen adatokat vesz figyelembe, amikor az összes közel-keleti bázis megsemmisítéséről beszél.

A feszültséget csak tovább növeli, hogy az Egyesült Államok csöndesen mozgósítani kezdett a Perzsa-öbölben. A katonai jelenlét megerősítésével Washington felkészül egy esetleges Iráni elleni csapásra, illetve a Hormuzi-szoros elzárására is. Katonai szakértők szerint az akció defenzív jellegét mutatja, hogy a flotta megkétszerezte a térségben az aknaszedő hajók számát.

A republikánusok szerint Amerika átadta az irányítást Szíria ügyében is. Kelly Ayotte republikánus szenátor szerint Obama kormánya „kiszervezte” a szíriai konfliktus ügyét az ENSZ-nek. Romney úgy látja, az egész Arab Tavasz kezelését elhibázta Obama kormánya,  sőt, az Arab Tavasz inkább probléma, mint áldásos fejlemény. A Bush adminisztráció törekvéseit elhagyva Obama nem próbálta visszanyesni az arab autokraták hatalmát, „ezért alakult ki viharos felfordulást a Közel-Keleten” – mondta a republikánus elnökjelölt az Israel Hayomnak adott interjújában.

Eközben az Egyesült Államok védelmi minisztere, Leon Panetta is megkezdte egyhetes Közel-keleti körútját. Makovsky szerint a védelmi miniszter látogatásának egyik célja az lehet, hogy rávegye Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnököt, hogy országa ne mérjen csapást Iránra az amerikai választások előtt. Februárban Ehud Barak, izraeli védelmi miniszter figyelmeztetett: Izraelnek néhány hónapon belül katonai lépéseket kell tennie, mert az iráni atomprogram eléri azt a fázist, amikor a földalatti létesítmények révén már „immunis lesz” a bombázásra.

Közben Izrael biztonsága szempontjából más veszélyek is felmerültek. A több mint egy éve tartó szíriai polgárháború káosza lehetővé teszi terrorszervezetek számára, hogy vegyifegyverekre tegyenek szert, melyeket a zsidó állam ellen vethetnek be. Netanjahu egy nyilatkozatában nem zárta ki, hogy országa lépéseket tesz, hogy az Asszad rezsim összeomlása közepette ne juthassanak Izrael-ellenes csoportok hasonló fegyverekhez.

A katonai vezető a Reuters jelentése szerint leszögezte, hogy Teherán megtámadása esetén perceken belül vissza fognak vágni. A tíz afganisztáni és kirgiz katonai bázison kívül az Egyesült Államok Katarban, Bahreinben, az Egyesült Arab Emirátusokban, Kuvaitban és Törökországban is rendelkezik támaszponttal, azt nem tudni, hogy az iráni hadsereg milyen adatokat vesz figyelembe, amikor az összes közel-keleti bázis megsemmisítéséről beszél.

A feszültséget csak tovább növeli, hogy az Egyesült Államok csöndesen mozgósítani kezdett a Perzsa-öbölben. A katonai jelenlét megerősítésével Washington felkészül egy esetleges Iráni elleni csapásra, illetve a Hormuzi-szoros elzárására is. Katonai szakértők szerint az akció defenzív jellegét mutatja, hogy a flotta megkétszerezte a térségben az aknaszedő hajók számát. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.