BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barak: Egyre nehezebb átlátni, hogyan fegyverkezik Irán

Irán nukleáris ténykedését egyre nehezebben tudja nyomon követni az amerikai és az izraeli hírszerzés: lépni kell - nyilatkozta az izraeli védelmi miniszter.

A Haaretz izraeli lap korábbi híre szerint az Egyesült Államok hírszerzése olyan jelentést tett Barack Obama asztalára, mely szerint Irán meglepő és lényeges haladást ért el  a katonai célra felhasználható nukleáris technológia kifejlesztésében - írja a Reuters. "Valószínüleg létezik ilyen amerikai hírszerzési jelentés" - mondta Ehud Barak, izraeli védelmi miniszter, egy izraeli rádiónak.

"Amennyire tudjuk, ez közelebb hozza az amerikai becsléseket a mieinkhez, ez még sürgetőbbé teszi az iráni kérdést és jól mutatja, hogy egyre kevésbé tiszta és biztos, hogy mindent időben fogunk-e tudni, hol tart Irán a nukleáris kapacitás kiépítéséhez vezető határozott úton" - idézi Barakot a hírügynökség.

Izrael saját létének fenyegetését látja az esetleges iráni fegyverkezésben és folyamatosak a találgatások arra vonatkozólag, hogy mikor indít megelőző csapást. Teherán eközben váltig állítja: békés célokra használná a nukleáris technológiát.

Ehud Barak február óta több alkalommal sürgető lépéskényszerről nyilatkozott, miközben az Egyesül Államok, - ahogy erről beszámoltunk - bár elkötelezett az iráni atomfegyver elleni fellépés mellett, igyekszik lebeszélni Izraelt a támadásról. Egyelőre inkább az Irán elleni békés szankciókat preferálja.


Az iráni hadsereg légierejének parancsnoka július elején kijelentette, hogy egy esetleges amerikai katonai támadást követően perceken belül megsemmisítik az ország közel-keleti bázisait és Izraelt is megtámadják.

A tíz afganisztáni és kirgiz katonai bázison kívül az Egyesült Államok Katarban, Bahreinben, az Egyesült Arab Emirátusokban, Kuvaitban és Törökországban is rendelkezik támaszponttal, azt nem tudni, hogy az iráni hadsereg milyen adatokat vesz figyelembe, amikor az összes közel-keleti bázis megsemmisítéséről beszél.

Irán az uniós olajembargó vasárnapi bejelentése óta egyre erőteljesebb nyilatkozatokat tesz a Nyugattal szemben, rendszeresen reagálva arra, hogy az Egyesült Államok és Izrael is kilátásba helyezte a katonai támadást, amennyiben Teherán nem tesz engedményeket atomprogramja terén. Az iráni televízió tegnapi tudósítása szerint három különböző rakétatípust teszteltek a hétvégén, köztük az 1 300 kilométeres hatótávolságú Shahab 3-at, amellyel az iszlamista állam állítása szerint elérheti Izraelt. Az ország a közelmúltban ismét fenyegetett a Hormuzi-szoros lezárásával is.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.